Peter Lundberg erkänner misstag

KD-politikern Peter Lundberg läste aldrig upp familjehemmets brev, men tycker inte att han har ljugit för familjehemmet. "Jag tog upp sakfrågan", säger Peter Lundberg.

Peter Lundberg (KD) tycker inte att han ljög när han sa till familjehemmet att han tagit upp deras oro, trots att han aldrig läste upp brevet. "Jag tog upp sakfrågan." (Arkivbild)

Peter Lundberg (KD) tycker inte att han ljög när han sa till familjehemmet att han tagit upp deras oro, trots att han aldrig läste upp brevet. "Jag tog upp sakfrågan." (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-10-12 17:30

Peter Lundberg erkänner direkt att han aldrig läste upp brevet för socialutskottet – vilket han lovade familjehemmet.

– Utifrån det jag vet i dag skulle jag ha hanterat det helt annorlunda. Då skulle jag inte bara ha lyft sakfrågan. Då skulle jag ha läst upp alltihop.

Du skrev till familjehemmet att du skulle läsa upp deras brev. Varför gjorde du inte det?

– Jag ville inte peka ut någon speciell. Så därför har jag inte läst ordagrant. Jag lyfte brevet med tjänstepersonen och fick svaret att det inte går att tillämpa på det här. Jag lyfte även sakfrågan på utskottet.

Efter mötet skrev du till familjehemmet att du tagit upp deras oro. Det stämmer ju inte heller.

– Jo. Jag tog upp sakfrågan.

Menar du att du lyfte familjehemmets oro utan att nämna familjehemmet?

– I och med att jag inte läste det ordagrant har jag inte tagit det ordagrant. Det var sakfrågan som jag lyfte.

Vad var sakfrågan?

– Jag vet inte om jag kan gå in på den detaljen. Det är sekretess i de bitarna.

Enligt brevet skulle ni bland annat överväga flyttningsförbud för att inte riskera att skada barnet som bott länge i familjehem. Lyfte du det på utskottet?

– Jag kan inte gå in på detaljfrågan, men jag har lyft sakfrågan och det har varit väldigt tydligt från tjänstepersonen att det inte gick att tillämpa i det här fallet.

Är det Harriet Rickman som var ansvarig tjänsteperson i det här fallet?

– Jag vill inte peka ut någon specifik person, men det är kanske inte så svårt att gissa för dig.

Varför ansåg tjänstepersonen att det inte var tillämpligt?

– Jag kommer inte ihåg exakt varför, men det var något i och med att det bygger på frivillighet så kunde man inte tillämpa det. 

Peter Lundberg avgick som ordförande i socialutskottet efter att polisens insatsstyrka slagit till mot föräldrarna som Älvsbyns kommun lämnat tillbaka barnen till efter flera år i familjehem. Pappan anhölls för grova sexualbrott mot barn och mamman för att ha försökt skydda honom. Efter det har kommunstyrelsen beslutat att dra tillbaka socialutskottets rätt att fatta beslut i LVU-ärenden.

Kommer du att sitta kvar i kommunstyrelsen och besluta i LVU-ärenden?

– På grund av att det pågår ett antal utredningar om hur jag har hanterat saker så kommer jag att anmäla jäv i samtliga ärenden som kommer upp till socialnämnden. 

Underlaget till det här beslutet grundar sig på två konsulters arbete. Är du besviken på dem?

– Jag tänker att det är svårt att kommentera innan alla utredningar är färdiga. Utifrån var vi har hamnat känns det verkligen inte bra.

Hur ser du på att du valde att engagera dig för den här pappan och senare riva upp LVU-placeringarna?

– Jag känner utifrån sekretess att jag inte kan kommentera det enskilda fallet. Men om man ser det generellt är det min roll att lyssna på medborgarna och ta till mig det dom funderar över och det dom säger och sedan lyfta det vidare till verksamheterna. 

Socialchefen och kommunchefen säger att politiker inte ska lägga sig i individärenden. Hur ser du på det?

– Jag tänker att det är ganska bra att det utreds också så att inte framtida ledamöter behöver göra de misstag som jag eventuellt har gjort.

En sak som han kan konstatera är att aldrig besluta i ett LVU-ärende om inte alla ledamöter är eniga. 

– Då måste man skicka tillbaka förslaget till tjänsteorganisationen. Det är en bitter lärdom som förhoppningsvis många kan ta till framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!