Personallarm om resursbrist på förskola

Arbetssituationen på Åsens förskola är ansträngd. Med många nyanlända barn som inte talar svenska upplever personalen att de inte hinner ge det stöd barnen behöver. I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden vädjar man nu om mer resurser.

Det pratas över 15 olika språk bland barnen på Åsens förskola. Men resurser för att hjälpa nyanlända barn i den dagliga verksamheten saknas. Anställda på Åsen har nu vänt sig till barn-och utbildningsnämnden med en vädjan om mer personal.

Det pratas över 15 olika språk bland barnen på Åsens förskola. Men resurser för att hjälpa nyanlända barn i den dagliga verksamheten saknas. Anställda på Åsen har nu vänt sig till barn-och utbildningsnämnden med en vädjan om mer personal.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-02-03 06:00
I dag går 90 barn på Åsens förskola. Av dem har 29 barn ett annat modersmål än svenska - totalt pratas det 15 olika språk på förskolan. Men resurser för att hjälpa de nyanlända barnen i den dagliga verksamheten saknas.
- Många av barnen blir frustrerade och hamnar i konflikter på grund av att de inte kan förmedla sig med sin omgivning. Att som vuxen inte kunna hjälpa eller stötta dem känns svårt, säger Gunilla Ernstsson, skyddsombud på förskolan.
"Hinner inte med"
Förutom språkproblem har förskolan också flera barn med särskilda behov och även här känner sig personalen otillräcklig.
- Vi hinner inte med, helt enkelt. Vi ska se till varje barns behov men för det behövs mer resurser. På vår avdelning har vi just fått en liten förstärkning, men det är fyra avdelningar till på förskolan, säger Gunilla Ernstsson.
Arbetsbördan har lett till att personalen i november skrev ett brev till barn-och utbildningsnämnden. Nästa vecka ska det upp under ett nämndssammanträde.
"Sprida ut platserna"
Skolchef Jan-Erik Backman känner till läget på Åsens förskola:
- Jag har fått höra att vi måste klara oss med nuvarande resurser, men jag vet att vi har en ansträngd personal på Åsen eftersom många nyanlända barn placeras där.
- Ett alternativ kan vara att sprida ut platserna på flera förskolor. Jag har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över situationen, säger han.
Större grupper
Redan 2007 larmade personalen om en arbetsmiljö med stora barngrupper och många barn med särskilda behov. Då blev svaret att en nyöppnad avdelning, Älvan, skulle avlasta Åsens förskola. Något som inte skett, enligt personalen.
- Vi har inte avlastats, snarare ökar storleken på grupperna hela tiden, säger Gunilla Ernstsson och fortsätter:
- Sedan resursfördelningsmodellen infördes har det blivit än värre. Behovet av personal räknas ut på barnen ålder. Men modellen tar inte hänsyn till barn med särskilda behov, annat modermål eller hur långa dagar de har på förskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om