För två veckor sedan berättade PT om den eskalerande krissituationen på korttidsavdelningen Gullvivan på Nyberga. Facket, demensföreningen, personal och anhöriga larmade alla om att läget är ohållbart.
– Vi har boenden som slåss och många av åldringarna är rädda. Men vi kan inget göra, sa en som arbetar på boendet.
Demensföreningen konstaterade att personalen går på knäna och att många funderar på att säga upp sig för att de inte orkar längre.
Fackförbundet Kommunal uppmanade i sin tur personalen att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket – och det har de nu gjort via det lokala skyddsombudet.
I anmälan framgår att personal och gäster under en längre tid ska ha utsatts för hot, våld och sexuella trakasserier. Personalen tycker inte att tillfällig extrapersonal är en tillräckligt stor åtgärd.
Personalen kräver i stället bevakning av väktare dygnet runt eller stängning av korttidsboendet. De skriver att boendet inte är anpassat för aggressiva gäster och att de vill kunna vistas på arbetsplatsen utan att känna rädsla och otrygghet.
Socialchef Hans Nyberg och kommunalråd Helena Öhlund hoppas båda att ett nytt särskilt boende ska vara lösningen på problemet och Helena Öhlund avfärdade tillfälliga nödlösningar för två veckor sedan.
Personalen är inte nöjd över svaret från ledningen.
– Visst är det bra med ett nytt boende, men det är ju långt bort. Problemen är här och nu, säger en anställd på Nyberga till PT.
Hans Nyberg säger att det inte är aktuellt att sätta in väktare på Gullvivan.
– Det hjälper inte med vakter. Man löser inte situationerna, utan det gör man med andra medel, säger han.
Han har haft ett möte med personal och enhetschefer.
– Tillsammans har vi planerat vissa åtgärder. Vi har påbörjat en handlingsplan och personalen har blivit lyssnade på. Som jag upplever det nu tycker de att det är bra, säger Hans Nyberg.
Är inte krav på väktare dygnet runt en oroväckande signal?
– Det kan vara ett uttryck för frustration. En samlad frustration över situationen. Men jag vill inte bedöma det.
Aggressiva boenden finns överallt, menar socialchefen.
– Jag har full respekt att man kan känna sig hotad, men vad har vi för rutiner. Det är mycket bemötandefrågor.
Fyra tjänster på Gullvivan ska tillsättas inom de närmaste veckorna. En av tjänsterna ersätter en uppsägning och de andra är vakanser.
– Fyra tillsvidareanställda innebär mindre ruljangs på personal. Det kommer bidra med en lugnare miljö, säger Hans Nyberg.