Beskedet att de två enhetscheferna säger upp sig gemensamt har orsakat förstämning bland personalen på biståndsenheten och individ- och familjeomsorgen. Arbetslagen känner en stor oro för att de svagaste i samhället ska drabbas när kompetensen försvinner.
– På barn och unga har vi jättehög arbetsbelastning. Vi är underbemannade och om mindre än en månad kommer vi stå utan chef. Hur ska vi kunna rekrytera en ny chef när inte ens konsulter vill komma och jobba hos oss, säger socialsekreteraren Sara Arvesten.
Kollegan Emelie Vestin instämmer.
– Jag tror inte att kommunledningen förstår konsekvenserna av det här. Risken finns att vi kommer att stå utan beslutsfattare.
Biståndsenheten har varit ansträngd, men inte under samma press som individ- och familjeomsorgen. Många känner däremot en oro för vad som händer när Louise Grönlund slutar. Hon beskrivs liksom nya chefen Nina Lundström som en uppskattad chef och en nyckelperson i verksamheten.
– Om Louise försvinner är vi flera som också kommer att gå, säger biståndshandläggaren Paulina Westerberg.
Ett 15-tal medarbetare på enheterna har bjudit in PT på en träff med ett gemensamt uttalande till Älvsbyns kommuns högsta ledning. "Fel chefer avgår" är deras budskap.
– Kommunchefen och socialchefen skulle behöva be på sina bara knän att Louise och Nina ska vara kvar. Sedan bör de ta sitt ansvar och avgå, säger Sara Arvesten och får medhåll av kollegorna.
Nina Lundström och Louise Grönlund har inte själv berättat för personalen varför de sagt upp sig och har hänvisat frågor till socialchefen. Enligt personalen är allt de vet att enhetscheferna kallades till ett möte med kommunchef Anna Lindberg och socialchefen Robert Cortinovis dagen efter att PT publicerade en artikel om deras kritiska skrivelse mot den arbetsrättsliga utredningen.
Medarbetarna är övertygade om att något sagts på det mötet som gjorde att enhetscheferna valde att sluta.
"Vår känsla är att de fått en kniv i ryggen av sina chefer i stället för en klapp på axeln", menar personalen.
Kristina Bohman, LSS-handläggare, ifrågasätter att varken kommunchefen eller socialchefen ställde sig bakom enhetschefernas skrivelse i media.
– Det är fruktansvärt. Det är enhetscheferna som sitter med kompetensen, säger hon.
Kristina Bohman är en av de fem medarbetare som socialchefen stängde av efter LVU-granskningen. Än i dag har hon och hennes fyra kollegor inte fått någon förklaring till varför de egentligen varit avstängda.
– Under lång tid har vi levt med hot om polisanmälan hängande över oss och än har vi inte fått någon återkoppling till vad vi skulle ha gjort fel eller på vilka grunder vi har varit avstängda, säger Kristina Bohman.
Hon delar också enhetschefernas kritik mot den arbetsrättsliga utredningen.
– Handläggarna som träffade utredaren signalerade tidigt att han inte har grundläggande kunskaper i socialrätt, men det brydde man sig inte om, säger Kristina Bohman.
PT har kunnat avslöja flera missförhållanden som skedde när LVU-vården av de tre barnen upphörde. Barnen och handläggarna fick aldrig komma till tals och personalen vänder sig kraftigt mot att socialchefen i intervjuer lägger ansvaret på den dåvarande enhetschefen Harriet Rickman.
– Den här skandalen hade aldrig hänt om det funnits kompetens i ledningen, säger Kristina Bohman.
Sara Arvesten och Emelie Vestin berättar att de som skyddsombud flaggade redan den 1 juni om att enhetschefens rutiner var rättsvidriga.
– Vi fick ingen återkoppling alls från Robert Cortinovis då. Han hade fullt förtroende för Harriet Rickman. Han litade mer på en konsult som utöver sitt dåliga bemötande uppenbarligen inte hade kompetens. Det tyder på väldigt dåligt omdöme, säger Sara Arvesten.
Personalen tycker att ledningen begått ett allvarligt fel när de inte lyssnade på personalen.
– Om de hade lyssnat på den kompetens som finns så hade barnen aldrig lämnats tillbaka till sina föräldrar utan utredning, säger Pernilla Holmgren som jobbat på barn och unga men som nu är specialisthandläggare på biståndsenheten.
Sara Arvesten säger att ledningens agerande gjort många oroliga och att det än i dag påverkar deras arbete.
– Det finns en rädsla för att göra vårt jobb. Vi vet att vi kan bli avstängda, uthängda på hemsidan och hotade med polisanmälan.