Pernilla bytte fokus och blev bröllopsdrottningen i norr

Nu drar högsäsongen igång för Pernilla Öhlund. Efter covid skiftade hon fokus med sitt eventföretag när hon såg vilket uppdämt behov som fanns bland bröllop.

Pernilla Öhlund startade upp sitt företag främst med tanken att det skulle bli företagsevent och jobb som restaurangresurs. Men sedan covid har hon svängt lite åt sidan för att fokusera mer på bröllop som bröllopskoordinator. Ett beslut som hon inte ångrar.

Pernilla Öhlund startade upp sitt företag främst med tanken att det skulle bli företagsevent och jobb som restaurangresurs. Men sedan covid har hon svängt lite åt sidan för att fokusera mer på bröllop som bröllopskoordinator. Ett beslut som hon inte ångrar.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-06-22 13:00

Sjätte juli är sommarens första bröllop av sex för bröllopskoordinatorn. Att hon hamnade här var inte självklart utan det märkte hon själv efter pandemin att många var på väg att gifta sig. Och som restaurangchef har hon sett flera bröllop där de varit för utslitna efter all bröllopsplanering för att kunna slappna av på sin stora dag.

– Det fanns en lucka på bröllopsmarknaden. Den nordligaste förutom jag finns i Umeå vad jag vet. Men jag började ju mer med företagsevent och sånt innan jag fick lite förfrågningar om bröllop, säger Pernilla Öhlund.

undefined
Även om fokusen blivit mer på bröllop så koordinerar Pernilla fortfarande andra events också. Nu senast studentbalen i Luleå.

Utbildningen till bröllopskoordinator fick hon från Johanna Kajsons Great Wedding Academy. Kajson är känd för att anordna en stor del av kändissveriges bröllop. Hon gjorde alla steg i utbildning inklusive påbyggnadsutbildningen, både för att lära sig och visa kunderna vilken ambitionsnivå hon har.

– Jag vill inte göra det här halvhjärtat utan då sökte jag den här utbildningen. Johanna är känd för sina kvalitetsbröllop med koll på detaljer och helheten, och det är den typen av bröllop jag vill göra. Allt ska klaffa för det går inte kompensera ett misslyckat bröllop. Det går inte att säga att de får nästa för halva priset. Det ska vara perfekt, säger Pernilla Öhlund.

Hon har sin hemsida men än så länge marknadsförs hennes tjänster främst från tidigare kunder som varit nöjda med bröllopet.

– Jag brukar fråga och då är det väl en hittills som hittat mig genom att söka på nätet och hittat min hemsida. Annars är alltid svaret att "jag såg att du ordnade ju den däras bröllop, och det blev jättefint", säger Pernilla Öhlund.

undefined
Pernilla Öhlund säger att hon är ganska nära att gå sönder själv inför varenda bröllop, men att hon tycker om den pressen för att det är så mycket hon måste bry sig för att kunna leverera på den nivå som hon vill kunna leverera.

Många bröllop blir i Luleå. Där har de "fattat grejen" med koordinator. Ofta är det folk som kanske är utflyttade och bor söderut men vill gifta sig på hemmaplan och då blir Luleå ett slags bröllopsnav.

Istället för att brudparet behöver oroa sig så är det istället Pernilla som får ta över den delen. Hon är också med på bröllopet och ser till att allting går som det ska i princip fram tills brudparet går och lägger sig.

Är det ändå spänt inför varje bröllop?

– Haha, jamen herregud det är ju hemskt varje gång! Jag håller nästan på att bryta ihop och undrar hur jag kan var så dum att jag utsätter mig för det här. Men så kommer gästerna, brudparet, allt flyter på, alla är nöjda och glada och så får jag världens bästa feedback. Och då kommer jag ihåg att det är därför jag gör det. Sen kraschar jag igen om jag ser att fotografen tagit en bild där en kniv ligger lite snett! Sånt får inte förekomma! Samtidigt så tror jag att jag behöver ha den där pressen för att leverera på den nivån jag vill leverera, säger Pernilla Öhlund.

undefined
En gammal skepparkoja i Jäkna förvandlades till festsal. Det var trångt runt borden men fint blev det.

Många bröllop sker i samarbete med Elite hotell i Luleå. Men hon anordnar lite varstans om önskemålen finns. Bland de mest intressanta och utmanande platserna hittills var i Jäkna.

– De är från Älvsbyn och hon haffade mig ganska långt innan och förklarade att de varit förlovade en längre tid, har flera barn, men får helt enkelt inte bröllopet att bli av. Självklart kunde jag hjälpa, var ville de ha det? I sitt paradis på jorden, Jäkna, säger Pernilla Öhlund.

Hon och kocken Jocke åkte ut och inspekterade. Där fanns en strand till vigseln och en skepparkoja med stengolv att hålla festen i. Inget vatten, ingen el. Det var inte stort, men det var samtidigt väldigt mysigt och hade en särskild charm. Pernilla kände ändå direkt att det går att genomföra.

– Jag sa åt Jocke att kan du laga tvårätters till 50 bröllopsgäster i de här förutsättningarna, som i princip är noll, över öppen eld, då kan jag göra det här till bröllopslokal. Så vi körde. Precis när vi serverade förrätten öppnade sig himlen också så vi gick omkring där som dränkta katter med serveringsbrickorna och bara droppade från regnet. Men gästerna var torra, glada och nöjda, och det var väl huvudsaken, säger Pernilla Öhlund.

undefined
Jäkna blev ett utmanande bröllop för Pernilla Öhlund och henes kock då det varken fanns vatten eller el. Men samtidigt blev det väldigt charmigt och unikt.

Nu väntar en kort semester innan det är full rulle resten av sommaren. Vilket för henne till ett tips för de som går i giftastankar.

– Fler borde gifta sig på vintern! Det säger jag inte bara för att jag har mindre att göra. Men nu har jag gjort tre vinterbröllop i år. Det blir väldigt mycket större uppslutning. Sommaren är redan en kul period och många har redan planer. I vinter är det en eller två personer som inte kunnat komma, och den procenten har du inte på sommaren. Dessutom är det kul att bryta av den här mörka perioden med något riktigt kul, säger Pernilla Öhlund.

undefined
Många bröllop blir i Luleå där hon samarbetar en del med Elite Hotel vid bröllopsmottagningar. Främst är det många utflyttade som inte kan förbereda och planera på plats som kontaktar Pernilla Öhlund för sitt bröllop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!