Parkour populärt på dansläger

Genom se på omgivningen med andra ögon tar sig parkourutövarna fram på de flesta ställen. Dansken Martin Kellisøs parkourlektioner var ett populärt inslag på folkhögskolans dansläger i Älvsbyn.

Robin Sundsten hade full fokus på att göra som Martin Kellisø visade.

Robin Sundsten hade full fokus på att göra som Martin Kellisø visade.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN2015-06-28 13:00

För 22:a året i rad arrangerade Älvsbyns Folkhögskola sitt årliga dansläger. Det handlar om att fånga upp intresset för dansen i Norrbotten.

– Vad som har varit väldigt intressant i år är att det har kommit väldigt många utifrån i år, även internationella namn. Vi har en elev från Skåne, en från Bryssel, breakingläraren kommer från Kanada, parkourlärarna kommer från Danmark, säger Jacob Börlin, en av tre ledare.

Modern dans, balett, breakdance och yoga är några av inslagen – och i år finns även parkour med.

"Väldigt imponerad"

Martin Kellisø är en av två tränare som kommit från Danmark för att coacha parkour – och intresset är stort.

– 30 av 60 elever har valt parkour. Mer tjejer än killar dessutom, vilket är väldigt intressant för mig. Normalt är det tvärtom. Vi lär dem hur man ska röra sig och hur man ska rikta energin från landningen till nästa rörelse, säger han.

Han tror att intresset har funnits i ungdomarna länge – och han är imponerad av det han sett.

– Väldigt imponerad. Vissa av ungdomarna kommer från balettbakgrund och vissa från andra. Men på något sätt är alla väldigt starka, vilket är bra.

"Låga risker"

Parkour kan utövas på olika höjder, ibland även på hustak.

Är det inte farligt?

– Vi ser det som risker i stället för fara. Fara är något okänt, risk är något man kan kalkylera. Vi börjar med låga risker, och ökar allt eftersom vi förstår dem. Risken kommer alltid finnas där, men vi gör den minimal genom att öva mycket.

Martin Kellisø hoppas att ungdomarna tar med sig hans instruktioner ut i vardagen.

– Jag hoppas att de ändrar deras sätt att se på omgivningen. Att stenen de ser blir ett potentiellt hopp eller ett vanligt räcke blir en balansstång.

"Känna sig hemma"

Pitekillen Eric Abrahamsson gästade lägret för att samla på sig kunskap till sin förening i Piteå, som befinner sig i startgroparna. Men det är många som redan nappat.

– Jag tror att de som inte passar in i ett lag kan känna sig hemma. Det är individuellt och man håller allt till sin nivå. Man gör det man kan och det finns ingen som säger att man sinkar någon annan.

Martin Kellisø tycker att Eric Abrahamsson ser lovande ut.

– Han har inte tränat på länge, och är så här pass bra. Fortsätter han bara kommer han att bli en grym coach, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!