Bengts fru är dement och bor på boendet Ugglan i Älvsbyn. En dag ringde hennes vårdare som berättade att hon måste till sjukhus med ambulans och frågade om han kunde åka med.
– Ja, sa jag och kastade mig i bilen. Men det är bara tretimmarsparkeringar så jag kunde inte stå där. Ambulansen hade inte tid att vänta på att jag skulle hitta någon annan parkering någon annanstans, så jag fick ett kort från avdelningen som skulle eliminera tidsbegränsningen, säger Bengt Bergman
Det visade sig att kortet gällde för en särskild parkering på andra sidan gatan. Regler som inte är så snabbt att sätta sig in i.
– Men vem har tid att sätta sig in i det när det ligger en person i ambulansen, undrar Bengt Bergman.
Bengt har betalat de 400 kronorna i böter, under protest. Han kan dock inte riktigt släppa händelsen, inte på grund av pengarna, men för att det är orättvist och reglerna svårtolkade när det är bråttom.
– Det jag råkade ut för kan hända vem som helst, det finns ingenstans att stå om du måste lämna bilen mer än tre timmar, säger Bengt Bergman.
Hur skulle man kunna lösa det?
– Personalen på avdelningen vet väl bäst och ska ha rätt att dela ut de där korten så att de gäller på parkeringen istället för att det ska vara vissa speciella parkeringar på andra sidan, säger Bengt Bergman.
Sverigedemokraterna i Älvsbyn hade tidigare i år upp en motion om att omförhandla avtalet med Q-park för att göra platserna i närhet av vårdcentral och tandvård fria.
– Det blev ju avslag på den tyvärr, men den hade lite positivt med sig. Plötsligt kom det in på hemsidan att man kan gå på kommunen och få böterna upphävda om man kan bevisa att läkarbesöket drog iväg utanför den här tretimmarstiden, men det var inte det som var poängen med motionen, säger Sören Nilsson, gruppledare för SD.
Vad var poängen?
– Det är när vi är på väg till läkare eller sjukvård så är vi inte så koncentrerade på allt annat, så man glömmer sätta ut lappen. Nu kan man få tillbaka pengarna om läkarbesöket tar för lång tid, men man kan fortfarande glömma att sätta ut lappen. Nog hade det kunnat vara fria parkeringsplatser för patienter, det står jag fortfarande för, säger Sören Nilsson.
Enligt Q-park själva är dock inte området särskilt problematiskt i allmänhet.
– Jag har grävt lite i det och kollat perioden mellan juli till gårdagens datum och det är löjligt få böter utfärdade just där, så det verkar inte vara något problem, säger Peder Stålberg, pressansvarig på Q-park.
Hur går man till väga om det händer?
– Man måste komma in med en överklagan och komma med intyg om att man varit på sjukhus. Då ska det gå att ordna, säger Peder Stålberg.