Paraplyprojekt för integration

Ett treårigt samarbetsprojekt med en paraplyfunktion. Det är vad som ska förbättra förutsättningarna för Älvsbyns redan hyllade integration.

Nataliya Nilsson, arbete och integration på Älvsbyns kommun, Anneli Öhman, ensamkommande barn och Anette Grundström, Sparbanken Nord.

Nataliya Nilsson, arbete och integration på Älvsbyns kommun, Anneli Öhman, ensamkommande barn och Anette Grundström, Sparbanken Nord.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-08-17 19:26

Älvsby folkhögskola har startat ett treårigt integrationsprojekt i samverkan med Sparbanken Nord Framtidsbanken, Älvsbyns kommun och Älvsby församling.

Bakgrunden är att det händer mycket inom området – men att aktörerna ofta arbetar själva.

– Det händer någon som en organisation gör och sedan händer det något som någon annan gör. Vi har saknat lite samarbete och Framtidsbanken har sett att det kommer in många ansökningar till integrationsprojekt, säger projektledaren Matilda Wiklund.

Projektet – som fått namnet Framtid ihop – ska fungera som en spindel i nätet bland integrationsprojekten i Älvsbyn.

– Det kan vara sådana enkla saker som att någon har lokaler och någon har personal. Älvsbyn är inte dåligt på något sätt, men vi kan bli ännu bättre. Det är inte en fråga som kommer att försvinna, den kommer snarare bli större. Det får inte bli så att människor som kommer hit inte får bli en del av det svenska samhället.

Anette Grundström, kontorschef på Sparbanken Nord i Älvsbyn, säger att det strömmar in ansökningar med rubriken integration.

– Det gäller att utveckla de goda aktiviteter som finns. Det görs ett jättegott arbete ute i kommunen, men det gäller också att de här kontakterna hittar varandra. Det handlar om att förena och få ihop krafter till att göra något bra.

En styrgrupp med alla samarbetspartners ska se över ansökningarna.

– Först och främst måste man titta om det är integration. Ibland kan det vara aktiviteter och så står det att det är integration fast det inte är det. Det krävs ju att det är flera parter inblandade, säger Matilda Wiklund.

Saknas inslag av integration i en ansökan kan styrgruppen – i stället för att avslå den – bolla tillbaka den till aktören.

– Om vi kan hjälpa till med den här strukturen så kan vi kanske avlasta föreningslivet lite också. Många har ju idéer men orkar inte hela vägen fram.

Syftet är inte att starta ett stort projekt utan att hjälpa de små.

– Sedan handlar inte integration bara om nysvenskar, utan det handlar om oss som bor här och allihop. Det är otroligt viktigt att komma ihåg. Vi är alla en del av det på olika sätt, säger Matilda Wiklund.

– Där i ligger ju en del av utmaningen, säger Anneli Öhman, enhetschef för ensamkommande barn. Integration tar ju tid. Det är inte enstaka insatser.

Alla inblandade hoppas att projektet ska bli förebild för fler kommuner.

– Det är lite mer långsiktigt och ett helhetstänk. Jag tror det kan bli jättebra, säger Matilda Wiklund.

Framtid ihop

Projektet syftar till att öka samordningen och fördjupa samverkan mellan aktörer kring integrationsarbetet i Älvsbyns kommun.

Att utveckla redan pågående aktiviteter, ha möjligheter att prova på eller fördjupa samarbeten.

Att skapa en långsiktighet och helhetsbild inom området.

Älvsby folkhögskola är projektägare och samarbetspartners är Älvsby kommun, Sparbanken Nord (Framtidsbanken), EKB (Enheten för ensamkommande flyktingbarn) och Älvsby församling.

Ansökningar skickas till framtidsbanken och ska ske före den 10:e varje månad för att behandlas under samma månads styrgruppsmöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om