Hanna Öhman ska opereras för att slippa stomin

Om några veckor ska förlossningsskadade Hanna Öhman få göra en operation som om den lyckas kan ge henne bättre livskvalitet. Stomin hon haft i mer än åtta år ska då tas bort. "Det känns stort att försöka."

Hanna har lärt sig att leva med sin stomi men tycker det skulle vara väldigt skönt att kunna gå på toaletten utan utrustning (Arkivbild)

Hanna har lärt sig att leva med sin stomi men tycker det skulle vara väldigt skönt att kunna gå på toaletten utan utrustning (Arkivbild)

Foto:

Älvsbyn2023-06-15 07:30

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om Hanna Öhman från Älvsbyn som för elva år sedan drabbades av den svåraste formen av förlossningsskada. Sedan dess har hon genomgått mängder av operationer och har i långa perioder gått med svåra smärtor. 

I mars fick hon det oväntade men mycket glädjande beskedet att hennes tarm som stomiopererades 2015 nu var hel. Att tarmen är hel innebär att den stomi hon haft i mer än åtta år nu kan tas bort. 

undefined
Hanna Öhman från Älvsbyn ska göra en operation som kan göra så att hon slipper den stomi hon haft sedan 2015. (Arkivbild)

– Jag törs inte hoppas alltför mycket på att det ska lyckas men det känns stort att försöka. Hade jag inte tagit chansen hade jag ångrat mig och alltid gått och funderat över hur det skulle ha gått, säger Hanna.

Hon fick operationstid under våren men den ställdes in och Hanna fick lite panik. 

– För att en stomi ska kunna tas bort bör man inte ha haft den mer än fem år och jag har haft min i åtta. 

Att tiden ställdes in var en prioriteringssfråga. Normalt är en stominedläggning inte akut och ställdes in på grund av få operationstider och att andra operationer bedömdes mer brådskande.

– Jag pratade med kirurgen som i sin tur pratade med operationsplaneringen. När de förstod att det faktisk är jäkligt bråttom då stomin jag har är på övertid så fick jag direkt en ny tid, säger Hanna som nu har en tid bokad i början av juli.

undefined
Hanna har lärt sig att leva med sin stomi men tycker det skulle vara väldigt skönt att kunna gå på toaletten utan utrustning (Arkivbild)

En lyckad operation skulle innebära ökad livskvalitet för Hanna men om det inte skulle funka så ser hon inte det som en katastrof.

– Det är klart att det skulle vara skönt att slippa ha med sig utrustning varje gång man går på toaletten, att bara behöva sin egen kropp liksom. Men skulle det inte funka så kan jag fortsätta leva med den, det har jag lärt mig.

Vad säger kirurgen om chanserna?

– Hon säger att om det inte fanns en god chans att lyckas så skulle jag inte ha fått operationstiden.

De svåra underlivssmärtor som Hanna dragits med är idag borta. Hon kan sitta och gå men åren med smärta har gjort att hon snedbelastat delar av kroppen som nu är slitna.

– Jag har ont i ryggen och knäna och höfterna är åt helskotta. Jag tänker en del på att om höfterna är så här och jag är inte ens 40 år, hur kommer de att vara om 20 år...

Det går ju att byta höftlederna och du är ju van vid operationer.

– Haha, ja det är ju sant. Jag har faktiskt tänkt tanken. Men just nu gläds jag mest åt att tarmen är hel och att det finns en chans att jag jag kan få slippa stomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!