Otydlig ledning bakom IFO-problem

Individ-och familjeomsorgen i Älvsbyn har i flera år kämpat mot minusresultat trots ökade budgetanslag. För att reda ut situationen anlitades i höstas en konsultfirma. Nu är analysen klar och den visar på engagerad personal men otydlig ledning och vaga mål.

Älvsbyn2008-01-24 00:00
ÄLVSBYN (PT)I flera år har individ-och familjeomsorgen, IFO, i Älvsbyn dragits med minusresultat. Mellan 2004 och 2007 ökade den anslagna budgeten med 44 procent medan den faktiska kostnaden ökade med 78 procent. För att reda ut vad som kan göras åt problemet anlitades en konsultfirma som nu har analyserat verksamheten.

"Direktiv saknas"

I sin rapport lyfter konsulten Göran Svensson fram professionella och engagerade medarbetare som dock själva uttrycker ett stort behov att få tydligare ledning och styrning:

"I den nya organisationen upplever flera intervjuade att det blivit ett stort avstånd mellan verksamheten och de beslutande ks. (...) De nya rollerna har inneburit att det i dag saknas direktiv från både ks och socialnämnden kring hur den aktuella situationen ska hanteras."

Enligt rapporten saknas det också rutiner för månadsvis uppföljning av verksamhet och ekonomi.

- Det känns viktigt att vi nu snabbt får kontroll över situationen. Kommunchefen har fått i uppdrag att göra en handlingsplan, och i februari hoppas vi kunna se över den i ks. Innan det vill jag inte kommentera så mycket, säger Bill Nilsson, kommunalråd.

Genom bland annat intervjuer med personal har Göran Svensson analyserat IFO:n och resultatet visar på konkreta problem i verksamheten.

Gällande barn- och ungdomsvården så leder avsaknad av framförhållning till många akutplaceringar i familjehem. Även en systematisk uppföljning samt analys av riskgrupper saknas enligt Göran Svensson. Denna avdelning är också den som ökat mest kostnadsmässigt under de senaste åren.

Även försörjningsstödet är ett ekonomiskt bekymmer.

Trots högkonjunktur och välfungerande näringsliv är antalet försörjningsstöd tagare fortfarande högt. Konsulten ser ett behov av skärpning av kommunens riktlinjer och ansvaret på den enskilde bidragstagaren.

Ett gammalt problem som också tas upp är att fler missbrukare bosätter sig i kommunen. Detta då Älvsbyn har tre behandlingshem som tar emot klienter från hela landet och många blir kvar på orten efter behandling. Älvsbyn måste bli striktare när det gäller hemkommunernas ansvar för missbrukare som vårdas i Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om