Otålig väntan på blåbärsskörden

Just nu befinner sig ett 60-tal thailändska bärplockare på Nyfors camping. Några större mängder blåbär har de inte kunnat plocka ännu på grund av den sena säsongen, hjortron däremot verkar det finnas gott om i år.

Buddee Sontatorn plockar snabbt. Uppåt 100 kilo blåbär på en dag är inte ovanligt för en rutinerad bärplockare.

Buddee Sontatorn plockar snabbt. Uppåt 100 kilo blåbär på en dag är inte ovanligt för en rutinerad bärplockare.

Foto: Frida Heikki

ÄLVSBYN2015-08-04 18:30

Två och en halv mil från Nyfors camping befinner sig fem thailändska gästarbetare ute på ett kalhygge. I dag är första dagen de gett sig i kast med att plocka blåbär på allvar, men efter några timmar tvingas de konstatera att bären inte är tillräckligt mogna.

– Nu behövs det sol och värme, säger Khamban Wanwiset.

De ska bege sig djupare in i skogen för att plocka hjortron istället. För hjortronen får de 70 kronor per kilo, men de är svårare att plocka. Årets blåbärspris är inte fastställt ännu, men bäruppköparen Leif Ögren förutspår att startpriset kommer hamna på åtta-nio kronor per kilo.

– Att priset är lägre spelar inte så stor roll. En bärplockare kan plocka runt 100 kilo blåbär på en dag. Det innebär att de tjänar mer pengar på blåbären än på hjortronen, berättar den administrativa chefen för gästarbetarna, Niki Chaimali.

Surfplattan är hennes viktigaste arbetsverktyg. På den dokumenterar hon plockarnas dagsskörd vid eftermiddagsvägningen, hon fotograferar samt använder den till att ringa och hålla kontakt med plockarna ute i skogen. De är organiserade i grupper om fem, där varje grupp har tillgång till en bil var.

Hårt arbete

Buddee Sontatorn är här för tredje gången. Han trivs med arbetet som bärplockare, trots att vädret i år har varit kyligt.

– Jag gör det för pengarna. Jag är van vid att jobba hårt, så det känns inte så märkvärdigt att komma hit och plocka bär, säger Buddee Sontatorn.

Hemma i Thailand har han två barn, som hans fru nu tar hand om. Till vardags driver han sitt eget jordbruk, där han odlar rotfrukter.

– Det regnar för mycket i Thailand nu, skörden är redan klar. Det är ganska skönt att vara här och jobba, nästan som semester, säger han och skrattar.

En genomsnittslön i norra Thailand kan för en bonde ligga på ungefär 750 kronor i månaden, enligt Niki Chaimal. På två månader i Sverige tjänar de ihop närmare 25 000 kronor, men det kan också bli mer beroende på hur mycket de plockar.

35-årige Bunna Singmon besöker Sverige för första gången. Efter en dryg vecka har han lyckats ställa om kroppen från tropisk värme till kall svensk sommar.

Långa sträckor

– Det har varit spännande att komma hit. Jag har aldrig plockat bär förut. I vanliga fall arbetar jag på risfält, så jag är van vid hårt arbete. Men jag är inte van vid att behöva bära tre-fyra lager med kläder när jag arbetar, berättar Bunna Singmon.

Deras arbetsdag startar vid fem på morgonen. Då kliver de upp och åker ut i skogen med bil. Tolv timmar senare återvänder de till campingen och normalt sett har de då plockat bär i ungefär åtta timmar. De får inte betalt när de åker i bilen, tar matpaus eller vandrar i skogen för att söka bär.

– Uppskattningsvis vandrar de ungefär 12 kilometer per dag, berättar Niki Chaimali.

Hjortronplockning innebär längre vandringssträckor än blåbärsplockning.

– Men visst får man ont i ryggen av att plocka hela dagen. Jag stretchar och gör lite lätta gymnastikövningar varje morgon, säger Khamban Wanwiset.

FAKTA Bärplockarnas kollektivavtal

Kommunal har tecknat ett kollektivavtal med det thailändska bemanningsföretaget som anställer bärplockarna

Det thailändska bemanningsföretaget fakturerar uppdragsgivarna i Sverige, för att betala ut deras löner

Garantilönen är 19 772 kronor plus semesterersättning på 13 procent

Pengarna skattas inte varken i Sverige eller Thailand

I kollektivavtalet ingår en försäkring som omfattar 4,5 procents pension samt andra försäkringar

Kommunal har enligt avtalet rätt att gå in och göra kontroller på arbetsplatserna

Bärplockarna har 40 timmars arbetsvecka och avtalad rätt till 36 timmars sammanhängande veckovila

Källa: Kommunal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om