Skogsstyrelsen har kontor i tre av Pite älvdals kommuner. Piteå, Älvsbyn och Arvidsjaur, varav Älvsbyn är det största med fyra skogskonsulenter. Än så länge är det oklart exakt vilka kontor i Norrbotten som kommer att drabbas av nedskärningar.
– För oss är det mest en osäkerhet just nu. Vi vet inte mer här än vad som står i övrig media. 125 i landet och fem i länet, säger Mattias Eriksson, skogskonsulent i Älvsbyn.
Det som händer nu är att skogsstyrelsens distrikt ska revidera budgeten och se var man kan spara pengar. Innan dess går det inte säga vilka personer som får få.
– Det är såna avstämningar vi måste göra först. Vi har inte gjort någon indelning av kretsar som ska skäras ner så att säga. Därför har vi ingen aning om hur det kommer beröra södra Norrbotten än så länge, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef.
Södra Norrbottens distrikt har flera mindre kontor med ett fåtal skogskonsulenter, till exempel Arvidsjaur och Jokkmokk.
Kan det finnas risk att något kontor läggs ner helt?
– Jag är på besök i Jokkmokk i dag och här är de två stycken. Man kan aldrig lova något om framtiden på så sätt, men det är inte min bedömning att något kontor ska försvinna. Vi måste finnas över hela ytan, säger Carina Olofsson Boström.
En annan sak som lagts ner är arbetsmarknadsåtgärden naturnära jobb som varit riktad mot långtidsarbetslösa och nyetablera människor i Sverige. De flesta arbetsledare och resurser som varit anställda för det har varit visstidsanställda och det räknas inte till det stora varslet. I södra Norrbottens distrikt har man haft en grupp på cirka femtio personer som deltagit.
– I Arvidsjaur hade vi en mindre grupp på tolv personer. Vi har jobbat med många sorters arbetsmarknadsprojekt och det här var väldigt lyckat och bra organiserat med goda resultat. Många gick vidare till jobb på öppna marknaden och det är ju målet. Det känns som ett resursslöseri att lägga ner det med tanke på allt material som införskaffats och alla människor som var på väg till arbete, säger Carina Olofsson Boström.
Den nedklippta budgeten har också gjort att Skogsstyrelsen inte kan fortsätta inventera nyckelbiotoper. Det finns helt enkelt inte pengar att ersätta skogsägare och lösa in skog när de har en tredjedel så mycket pengar att röra sig med. Det kan vara knepigt i situationer där skog varit på väg att bli skyddad.
– Ingen kommer hamna i en situation där skogen skyddas utan att man får ersättning. Alla som skrivit på en överenskommelse kommer också att få sina utbetalningar. Men det finns områden där man börjat prata om inlösen som nu hamnar i vänteläge, säger Carina Olofsson Boström.