Ortsborna tar flygplanshaveriet med stort lugn

Dagen efter Jas-kraschen flyter livet på som vanligt för kommuninvånarna nära Vidselbasen. Huvudsaken att olyckan skedde utanför bebyggelsen och att piloten klarade sig utan allvarliga skador menar de som PT pratat med.

Älvsbyn2007-04-21 00:00
Som ägare till värdshuset Storforsens SkogsÄlva i Gransel är Bertil Grahn närmaste granne till RFN-området.

- Jag hade ingen aning om att ett Jas-plan havererat förrän jag blev uppringd av en kille från riksmedia som ville ha tips på en tillgänglig fotograf, säger han.

- En stund senare märkte jag att det var ovanligt mycket trafik längs vägen upp mot RFN, mest tjänstebilar med mediafolk. I övrigt förflöt dagen ganska odramatiskt för min del.

Att det pågår en stor försvarsövning i grannskapet har inte märkts av vid värdshuset.

- Jag kan inte påstå att det varit mer aktiviteter i luften än vanligt, säger Bertil Grahn och tillägger:

- Vi störs inte av flygverksamheten. Det är ju bara start och landning som sker på basen.

Inte påverkade

På Ica-butiken i Vidsel fredagshandlar ortsborna som vanligt. Torsdagens flygkrasch verkar inte störa deras vardag på något sätt.

- Bra att ingen människa kom till skada. Samtidigt är det lite otur att det skulle hända under en storövning häruppe, säger Helen Stenman Lindström och fortsätter:

- Vi får hoppas att det inte påverkar RFN i övrigt. Det är viktigt för Vidsel att basen finns och utvecklar sin verksamhet. Det skapar arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för byns framtid, inte minst för att vi ska kunna behålla skolan.

Elisabet Olsson är av samma åsikt:

- Dessutom tillhör jag dem som tycker det är viktigt att Sverige har ett bra försvar och fortsätter att utveckla det.

- Visst är det tråkigt att olyckan skulle hända, men man måste tänka på att det statistiskt sett är väldigt ovanligt och att Jas trots allt är ett nytt flygplan, säger hon.

"Sånt som händer"

Enligt högstadielärare Viveka Alenius Grankvist har eleverna inte pratat om Jas-haveriet under fredagen.

- Själv påmindes jag om dödsolyckan som inträffade för cirka 25 år sedan i Vidsel, då både piloten och hans passagerare omkom. Den gången drabbade det oss i skolan, eftersom vi hade elever som miste en förälder, säger hon.

- Den här gången gick det ju bra för piloten. Att planet blev skrot bryr vi oss inte om. Det är sånt som händer.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om