Oro för ovärdig omvårdnad

Neddragningar från fyra till tre per natt får äldreboendets nattpersonal att vänta det värsta igen: En ovärdig omvårdnad i en ohälsosam arbetsmiljö- De gamla blir lidande. Vi hinner inte med dem, säger skyddsombudet Malin Granström på Nyberga.

Nattpersonalen har skrivit till kommunstyrelsen i Älvsbyn och vädjar om att få behålla den fjärde tjänsten. Ewa Wiklund, Ann Filipsson, Anna-Lena Öhgren, Susanne Rånes och på bakre raden: Robert Lundkvist, Helena Eriksson, Malin Granström.

Nattpersonalen har skrivit till kommunstyrelsen i Älvsbyn och vädjar om att få behålla den fjärde tjänsten. Ewa Wiklund, Ann Filipsson, Anna-Lena Öhgren, Susanne Rånes och på bakre raden: Robert Lundkvist, Helena Eriksson, Malin Granström.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-01-19 06:00

Personerna som flyttar in på Nybergas särskilda boende är äldre och mer vårdkrävande än tidigare.

- Förut gick många med sina rullatorer. Nu sitter de flesta i rullstol, säger undersköterskan Robert Lundkvist.

Arbetsbördan ökar medan personalen minskar. När korttidsavdelningen Fyrklövern flyttar till Tärnstigen i februari väntar återgång från fyra till tre personal per natt.

Tre på 51 boende
- Vi kommer inte att kunna säkerställa en god omvårdnad av de äldre med endast tre personal på 51 boende. Därför kräver vi att fortsättningsvis vara fyra personal även efter Fyrklöverns flytt, säger Malin Granström, skyddsombud vid Nybergas nattpersonal.

Under besparingsåret 2009 minskades nattbemanningen inom äldreomsorgen i Älvsbyn från fyra till tre. Personalen protesterade förgäves och dåvarande socialchefen Birgit Nilsson konstaterade att kvalitén skulle sänkas. Först när Fyrklöverns åtta platser öppnades våren 2010 fick Nyberga tillbaka den indragna tjänsten.

Under ett år med tre på natten ökade ensamarbetet vilket bidrog till fler sjukskrivningar. Tiden för blöjbyten, vändningar och nattmål minskade och personalens psykiska stress stegrade när de inte hann hjälpa åldringarna med deras vårdbehov i den utsträckning de önskade.

"Nödvändigaste tillsynerna"
Ingen ur styrkan ser fram emot det igen.

- Det blir bara de nödvändigaste tillsynerna och svar på trygghetslarm som prioriteras. Vi kan inte tillgodose deras vårdbehov nattetid, säger Malin Granström.

Efter neddragningarna fick personalen en prioriteringslista. Den tillät endast en rond per natt och den kunde ske redan klockan tolv på vissa avdelningar. Då ligger gamlingarna utan tillsyn tills dagpasset börjar sju timmar senare.

- Att bedriva sådan vård känns ovärdigt, säger Malin Granström.

"Springer ihjäl oss"
Redan med fyra anställda upplever personalen att de är underbemannade och har svårt att följa Socialstyrelsens regelverk.

Sensorer har ersatt en stor del av tillsynen och varje arbetspass mellan klockan 21 och 7 utlöses i genomsnitt 300 alarm. Larmdosorna vibrerar oavbrutet när PT besöker boendet under tre timmar på tisdagsnatten.

- Vi försöker att vara där det är mest oroligt, men vissa nätter springer vi hela tiden. Vi får inte använda hissarna och huset är svårarbetat, säger Malin Granström.

"Vakna på natten"
På kvällarna stegras oron och ångesten för dementa. Många vill hem till sin mamma och pappa och vandrar i de tomma korridorerna större delen av natten.

- Många är vakna på grund av rubbad dygnsrytm säger Robert Lundkvist.

Kan ni stanna hos dem om de vill det?
- Jag är medmänniska. Men när vi känner hur det vibrerar i fickan av andra larm måste vi gå. Risken vid neddragningar är att lösningen blir fler lugnande mediciner och sänggrindar. Men säger personerna nej kan man inte sätta upp någon grind, säger han.

"Förstår oron"
En riskanalys ska genomföras med anledning av personalminskningen. Socialchefen Hans Nyberg vill inte kommentera de befarade försämringarna innan analysen är färdig.

- Jag kan förstå att personalen oroas över en förändring. Det gäller att personal tillsammans med enhetschef skapar rutiner över hur arbetet skall bedrivas fortsättningsvis utifrån den konsekvensanalys som skall genomföras, säger han.

FAKTA Besparing på 1,3 miljoner

I en skrivelse till kommunstyrelsen vädjar nattpersonalen på Nyberga att politikerna stoppar personalminskningarna som planeras i februari när Fyrklöverns korttidsboende flyttas till Tärnstigens gruppbostäder.

Nattbemanningen på det särskilda boendet med många dementa och multisjuka höjdes från tre till fyra när korttidsboendet öppnade 2010.

För att spara pengar har kommunfullmäktige beslutat, i budgeten för 2012, att flytta de åtta korttidsplatserna. Samordningen på Tärnstigen ska ge en besparing på 1,3 miljoner kronor per år. 1,92 heltidstjänster försvinner från Nyberga och personaltätheten minskar från en anställd på 14 boende till en på 17 boende.

Målsättningen är att flytta korttidsboendet i februari men Älvsbyns kommun för fortfarande förhandlingar med fackförbundet Kommunal om scheman och bemanning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om