Politiken hoppas på svar om byggprogrammet

Göran Stenlund (L) ser fram emot utbildningsutskottets nästa möte då de kommer att kunna ställa frågor angående det som Piteå-Tidningens granskning av byggprogrammet visat. "Det sänder felaktiga signaler för så här får det inte gå till", säger Stenlund, ordförande.

Göran Stenlund, ordförande i utbildningsutskottet, har många frågor han vill ha svar på. Han har fullt förtroende för att Olof Johansson, skolans rektor, ska gå till botten med det här.

Göran Stenlund, ordförande i utbildningsutskottet, har många frågor han vill ha svar på. Han har fullt förtroende för att Olof Johansson, skolans rektor, ska gå till botten med det här.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2023-07-16 12:00

Piteå-Tidningens granskning har visat på troligt brott mot kommunallagen då byggprogrammet gav bort en bastu till Älvsbyhus jaktlag utan att fakturera för den. Historierna bakom vad som företaget stått för och vad skolan stått för till bastun skiljer sig också.

Lärare har haft egna projekt åt eleverna där noll eller väldigt lite pengar fakturerats. Det har framgått att lärarna bestämmer själva hur mycket de faktureras för. 

I senaste publiceringen berättade tidigare elever hur de utnyttjats för irrelevanta sysslor åt lärarna som däckbyten och annat. Då kom det också fram att en då anställd lärare tagit elever från APL-plats för att måla hemma hos honom tills rektorn fick reda på det och satte stopp.

Hur tänker du som utskottets ordförande kring det vi skrivit?

– Du vet att vi har så lite insyn i det där, det är nästan skämmigt. Så vi har inte en aning om vad som kommer att hända i den här utredningen. Men vi har ett utskottsmöte den nionde augusti. Då får vi möjlighet att ställa lite frågor i utskottet, det är det enda vi kan göra. Förhoppningsvis har Olof, rektorn, grävt lite djupare i det här tills dess, säger Göran Stenlund.

undefined
Byggprogrammets rektor Olof Johansson ska sätta sig efter semestern när lärarna är tillbaka och han har tillgång till tidigare elevutvärderingar och annat.

Han noterar att även om allt skett innan det nya styret tillträdde är det viktigt att gå till botten med det här.

– Det sänder ju felaktiga signaler om skolan annars för så här får det inte gå till. Då får man ta reda på vilka åtgärder man kan vidta för att minimera risken att sånt här ska uppstå i framtiden. Det tillkommer ju nya saker hela tiden som gubben i lådan som man undrar om, säger Göran Stenlund.

Han konstaterar att kommunikationen kring sånt här är ofta kan kännas aningen bristfällig och att det kan leda till att utskottet inte alltid känner sig helt informerat om vad som pågår.

– Det kan ofta bli så att det inte sägs någonting till utskotten förrän det gått käpprätt åt h-vete. Kommunikationerna är lite i otakt. Verksamheterna och tjänstepersonerna vill utveckla i rätt riktning precis som vi i politiken. Då måste man samarbeta och samverka. Om vi bara får veta vad som är problematiskt och de säger att de redan börjat säkerställa att det här inte händer igen så säger vi bara bra, då finns initiativkraft och vetskap. Vi kommer aldrig tala om vad verksamheterna ska göra, det är inte vår uppgift, säger Göran Stenlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!