Ordförande: "Jag såg inget annat alternativ"

Thor Viklund (S) såg ingen annan lösning än att anlita Jan Sipola som konsult när han slutade mitt under den kritiska pannprocessen. "Det hade inte blivit billigare att upphandla."

Älvsbyns energis styrelseordförande Thor Viklund (S) tror inte att det hade blivit billigare om bolaget upphandlat projektledningen av pannan.

Älvsbyns energis styrelseordförande Thor Viklund (S) tror inte att det hade blivit billigare om bolaget upphandlat projektledningen av pannan.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-01-28 19:00

Enligt styrelseordförande Thor Viklund hamnade Älvsbyns energi i en problematisk situation när vd Jan Sipola, projektledare för pannbytet, sade upp sig.

– Jag hade helst sett att han hade varit kvar som anställd tills pannbygget var färdigt. Men han upplevde att det blev för mycket med projektledningen och alla andra arbetsuppgifter som en vd har. Han orkade inte med det. Då sade han upp sig. Vad skulle jag göra? Vi är bara lekmän och han är specialist på pannbyggen.

Thor Viklund säger att han inte såg något annat alternativ än att anlita Jan Sipola som konsult.

– Jag agerade för bolagets bästa. Han kan hela värmeverket och vet vad det handlar om. Om vi hade gått ut och rekryterat någon hade det kanske blivit försenat och det hade kostat oerhört mycket pengar.

Enligt Thor Viklund var det inte möjligt att den nya vd:n Mattias Broström också skulle bli projektledare.

– Vårt uppdrag innefattar också renhållning, vatten och avlopp och gator. Att ha allt det plus att hålla på med nybyggnation av en panna blir inte hållbart. Sedan har inte Mattias bytt någon panna förr. Jan har varit projektledare för två pannbyten tidigare.

Tycker du det var rätt av Jan Sipola att säga upp sig mitt i pannprocessen?

– Jag vill inte uttala mig om det. 

Varför konkurrensutsatte ni inte uppdraget?

– Vi såg det här som den bästa lösningen. Den kompetens som Sipola innehar finns det inte många som har, om det ens finns någon annan i Norrbotten. Man hade kunnat prova det men jag tror inte vi hade hittat någon med bättre kompetens. Jag tror att det här blev den billigaste lösningen.

Tycker du att ersättningen är rimlig?

– Jag har jobbat som byggnadsarbetare hela livet så jag kan tycka det är otroligt bra betalt. Men konsulter ligger i det prisspannet.

Hade inköpen, som inte annonserats öppet, skett inom kommunen hade det rört sig om en otillåten direktupphandling då gränsen för en direktupphandling går vid 615 312 kronor enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Värmeproduktion lyder dock under lagen om upphandling i försörjningssektorerna, LUF. Där är gränsen 1 142 723 kronor.

– Utifrån det har vi gjort rätt, men vi hade absolut kunnat upphandla. Men i det stressade läge vi var i så såg jag inget alternativ. Jag tror också resultatet hade blivit detsamma. Jag är nästan övertygad om det, säger Thor Viklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!