Insynsarvodet infördes för att oppositionspartierna ska kunna sätta sig in i kommunens verksamhet utan att ha någon heltidsarvoderad politiker. Hur arvodet används i praktiken har dock inte granskats innan kommunrevisorerna fick i uppdrag att se över hur det används under den förra mandatperioden 2015-2018.
Av 1 024 000 kronor så kan partierna redovisa hur mindre än hälften har använts. 563 000 kronor är oredovisade. Revisorernas bedömning är att det är så allvarligt att kommunfullmäktige bör överväga att kräva återbetalning. Det tycker också kommunalrådet Helena Öhlund.
– Har man någon form av ärlighet så tycker jag att man ska betala tillbaka pengarna. Jag har inte koll på det rent juridiskt än, men det vore smakfullt av oppositionen, säger Helena Öhlund.
Insynsarvodet ska ge möjlighet att sätta sig in i det kommunala arbetet. Kanske behöver man vara ledig en halv dag då och då för att göra det om man inte är en heltidsarvoderad politiker. Vissa partier redovisar felaktig användning, vissa saknar redovisning för stora summor, och vissa har inte svarat revisorerna över huvud taget.
– Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna har inte ens redovisat vad de gjort med pengar. Så ska det inte vara när man vill ha transparens och öppenhet i kommunen. Oerhört nonchalant. Centerpartiet har redovisat, men de har gett extra utdelning till fullmäktigeledamöterna, det är också helt fel. Det ska gå till insyn, inte att smeta ut mer pengar på de politiskt engagerade. Liberalerna åker på riksmöten för pengarna och Sverigedemokraterna saknar 200 000 kronor, säger Helena Öhlund.
Revisorerna kritiserar kommunstyrelsen brustit i den interna kontrollen och rekommenderar att kommunstyrelsen tydliggör syftet och vad man får använda arvodet till. Att man från och med nu måste rekvirera arvode efter man redovisat vad det gått till, och se över styrdokumenten. De vill ha svar från kommunstyrelsen innan den sista oktober. Ett nytt arvodesreglemente kommer att antas under oktober, och då kommer reglerna troligtvis att ändras.
– Man litar ju på oppositionen, att man kan hantera saker och ting på rätt sätt, men det har blivit hur tokigt som helst. Det här måste vi reglera om och styra upp så att man får ansöka om pengar i efterhand. Det är oerhört viktigt att kunna föra en bra oppositionspolitik och hämta in kunskap, men det ska inte vara möjligt att få en krona mer än man gjort sig förtjänt av, säger Helena Öhlund.