Det var förra året som man testade på att ha öppet hus med "drop in" över några dagar. Tisdag, onsdag och torsdag kan familjen komma och hälsa på eleverna i deras vanliga arbetsmiljö. Även skolchefen och kommunens skolpolitiker är inbjudna.
– Det är bara komma när man vill, vi öppnar upp dörren så att man kan hälsa på oss i vardagen. Det var lyckat förra året, säger Maria Sundström, rektor.
Högstadiet har under det senaste året gått igenom många förändringar och förbättringar i arbetsmiljön. En av de stora förbättringarna är att eleverna fått hemklassrum, så att de alltid har vissa lektioner som matte, SO, svenska och engelska i samma klassrum. Det har gjort att de också kunnat arbeta med att säkra rummen för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och aspergers syndrom. Det hjälper både eleverna och lärarna att få arbetsro.
– Nu har vi möblerat efter vad som behövs klass för klass, eleverna får själva bestämma hur de vill ha det, säger Jessica Berglund, specialpedagog.
– Med ett hemklassrum så är skåpet alltid nära också, det blir mindre spring, säger Alfred Jonsson, 8a.
"NPF-säkring" innebär bland annat att varenda tavla är upplagd på samma sätt. I den högra kanten skriver läraren upp ämne, tid, vad, hur, varför och vad man ska göra när man är klar. Klassrummen har också ett gäng skärmar som eleverna kan sitta bakom för att slippa oljud och bli distraherade av folk som går omkring eller liknande. Stressbollar och annat finns alltid nära till hands för den som behöver det. Det blir mindre spring och onödiga frågor.
– Vi har en ganska lugn klass på så vis, men skärmarna är ändå jättebra att ha, särskilt om man har svårt att koncentrera sig ibland. Hemklassrummen ger en bättre struktur också, säger Ludvig Janeheim, 9a.
– Vi har försökt ta bort mycket från väggarna också då det är svårt att koncentrera sig med för många saker att titta på, säger Jessica Berglund.
I år har eleverna äntligen fått var sin dator till skolarbetet, något som tagits emot med vidöppna armar. Tidigare har man använt sig av datorsalar och datorvagn.
– Det är jättebra. Det var hemskt när alla delade datorer. Alltid någon som tappat någon kod för att ta sig in eller sånt. Och när man skriver är det så mycket enklare att ändra och göra rätt mot för på papper, säger Alfred Jonsson.
– Sen kan man lämna den i hemklassrummet utan att något försvinner. Eleverna får bättre koll på grejerna, säger Jessica Berglund.