Omstart av musikskolan lockar

Med halva personalstyrkan borta och bara en tredjedel av den tidigare budgeten i beredskap går det inte att köra igång musikskolan i Älvsbyn i full skala redan vårterminen 2011. Det är de kvarvarande tre musiklärarna överens om. - Men vi är positiva till en omstart, säger Gunnar Ullberg.

De kvarvarande musiklärarna i Älvsbyn, här representerade av Maria Andersson och Gunnar Ullberg, ser med spänning fram emot vad kommunpolitikerna ska komma fram till när det gäller omstart av musikskolan. "Att verksamheten slagits i spillror går inte göra ogjort, men vi är beredda att börja bygga upp den på nytt", säger de.

De kvarvarande musiklärarna i Älvsbyn, här representerade av Maria Andersson och Gunnar Ullberg, ser med spänning fram emot vad kommunpolitikerna ska komma fram till när det gäller omstart av musikskolan. "Att verksamheten slagits i spillror går inte göra ogjort, men vi är beredda att börja bygga upp den på nytt", säger de.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-12-20 06:00

Läsåret 2009-10 har varit ett annorlunda år för musiklärarna i Älvsbyns kommun. I och med S-ledningens beslut att lägga ner kommunala musikskolan och i fortsättningen bara bedriva lagstadgad musikundervisning blev fyra av kollegorna i det samkörda arbetslaget uppsagda: Malin Jakobsson, Magnus Viklund, Ingmari Olavi och Anna-Karin Lindström.

- Som tur var för våra 250 musikelever fortsatte de jobba under uppsägningstiden fram till sommarlovet, säger Maria Andersson, som tillsammans med maken Börje Andersson och Gunnar Ullberg är kvar som heltidsanställda musiklärare.

- Vi har inte längre några instrumentalelever, bara klasstimmar. Det känns konstigt att för första gången på 30 år inte ha tagit in några nya elever och inte haft någon instrumentvisning, inflikar Börje Andersson.

Gunnar Ullberg har full förståelse för att de uppsagda kollegorna mådde dåligt och längtade att komma bort från Älvsbyns kommun i våras.

- Så kändes det för hela arbetslaget före valet i september. Bristen på dialog med ansvariga politiker och tjänstemän har varit skrämmande under hela resans gång, konstaterar han och sticker inte under stol med att hans egen tanke var att ta sig "fort härifrån".

- Vi såg ingen ljusning. Det som fick oss att orka fortsätta var det fantastiska stödet vi fick av befolkningen i Älvsbyn och vetskapen om att ifall vi ger upp så är det barnen som inte får lära sig spela som är de stora förlorarna.

"Hopp om framtiden"
- Resultatet av kommunvalet har förändrat läget. Nu finns det hopp för framtiden, säger Gunnar Ullberg, som för närvarande jobbar 20 procent som musiklärare i Skellefteå för att få undervisa i sitt huvudämne fagott.

- All heder åt arbetsledningen i Älvsbyn som beviljat mig tjänstledigt. Det var hyggligt, säger han.

En enig opposition i fullmäktige har beslutat att nedläggningen av musikskolan ska tas upp till ny prövning. Vänsterpartiets motion om att köra igång verksamheten senast hösten 2011 har nyligen fått draghjälp av att S-försöket med "kulturskola" blev en flopp och kommunen därmed återfår 470 000 kronor i budgeten.

Musiklärarna är försiktigt optimistiska till planerna på en omstart.

- Vi vill gärna börja om igen, men en halv miljon kronor räcker inte långt. Man ska också ha klart för sig att verksamheten varit nedsläckt ett halvår och att det inte bara är att knäppa med fingrarna så är allt som förr och lärare och elever tillbaka, säger Maria Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om