Älvsbyns kommun har beslutat att upphäva tre LVU-placeringar och återförena barnen med sina föräldrar efter att en konsultgranskning upptäckt flera brister i handläggningen av ärendet. Ärendet har fått stor uppmärksamhet och fem handläggare har stängts av då Älvsbyns kommun ska utreda om de kan ha gjort sig skyldiga till tjänstefel.
Barnen har flyttats från sina familjehem och placerats på ett utrednings- och behandlingshem där de under en månads tid ska få professionellt stöd att knyta an till sina föräldrar och syskon. Därefter väntar stöd i hemmet.
"Då vi utifrån granskningen i ärendet kan konstatera att eventuellt flertalet tjänstefel begåtts, och att kriterier för placeringen inte uppfylldes, behöver således beslut om upphörande av LVU fattas. Föräldrarna är trovärdiga då de medger återknytningsplacering", står det i motiveringen i beslutet.
Flera av de avstängda handläggarna och S-politikerna i socialutskottet har ifrågasatt att barnen inte har fått komma till tals i konsultgranskningen. När det gäller konsekvenser för barnen står det i tjänsteskrivelsen från den tillförordnade enhetschefen Harriet Rickman att det inte är klarlagt hur barnen påverkats individuellt.
Däremot hänvisar enhetschefen till forskning som visar att barn som varit placerade i familjehem i högre grad upplever problem i det vuxna livet. Det står även att barnen förnekats umgänge med sina föräldrar under lång tid vilket kan ha påverkat dem negativt.
– Det fanns ingen utredning inför den nya placeringen och inte heller något övervägande om flyttningsförbud som ska göras när ett LVU upphör enligt nya lagen lex Lilla hjärtat. Tjänsteskrivelsen var vinklad eftersom det togs upp forskning som visar på riskerna med placerade barn, men inte visade på riskerna för barn som vårdas i det egna hemmet om föräldrarna har omsorgsbrist, säger Sara Risberg (S), vice ordförande i socialutskottet.
Kristina Karlsson (S), som tillsammans med Sara Risberg yrkade avslag, instämmer i kritiken mot beslutet.
– Man kan inte ta ett beslut om ett upphöra med ett LVU baserat på en granskning av dokumentation. Det borde ha följt med en utredning som visar att vi tittat på alla faktorer. Det kändes inte rättssäkert för barnen, säger Karlsson.
Peter Lundberg har tidigare sagt att det inte fanns något behov av en ny barnutredning eftersom det var så tydligt att socialtjänsten i Älvsbyn inte hade rätt att omhänderta barnen från början. Han står fast vid att han inte ser några problem med att varken barnen eller familjehemmen inte fått komma till tals innan barnen rycktes upp och flyttades därifrån.
– Uppdraget har varit att titta på dokumentationen och dokumentationen kan inte påvisa att vi hade rätt att omhänderta barnen. Jag förstår att en del pratar om känslor, men det är inte sakligt och opartiskt, säger Peter Lundberg.
Hur ser du på kritiken mot att barnens bästa inte har utretts?
– I och med att vi inte har haft någon saklig grund att ta barnen så har det viktiga för mig varit att se till att den här processen med återanknytning går till på ett så bra sätt som möjligt.
Hur ser du på att Socialdemokraterna gör en helt annorlunda tolkning?
– Jag tycker det är konstigt när det är fakta som presenterats. Samtidigt kanske det inte är så konstigt. För om man har fått en bild med förvriden fakta under tre års tid ska det kanske mycket till innan man kan se felen som har begåtts med neutrala ögon.
Sara Risberg (S), tillbakavisar kritiken.
– Vi yrkade avslag på grund av att underlaget som vi fick i ärendet var undermåligt.
Enligt Peter Lundberg ska återanknytningen pågå i upp till sex månader. Kostnaden för Älvsbyns kommun beräknas till 618 000 kronor per barn vilket innebär totalt nästan två miljoner kronor.
– Vi måste se till att vi gör rätt och ställer saker till rätta. Om man sätter det i förhållande till de felaktiga placeringarna så har det kostat över tio miljoner kronor per år i tre års tid, säger Peter Lundberg.