Olagliga skyltar vid Älvsbyns infarter

Infartsvägarna till Älvsbyn kantas på flera ställen av skyltar som gör reklam för bland annat campingplatser. Älvsbybor har reagerat på de handskrivna skyltarna som dessutom är olagliga.

Vid många av Älvsbyns infarter sitter sådana här handskrivna skyltar. Förutom att de är olagliga har Älvsbybor reagerat på vilken reklam de egentligen gör för bygden.

Vid många av Älvsbyns infarter sitter sådana här handskrivna skyltar. Förutom att de är olagliga har Älvsbybor reagerat på vilken reklam de egentligen gör för bygden.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-07-09 06:00
När man kör in mot centrala Älvsbyn sitter skylt på skylt vid de flesta av infartskorsningarna. Det är reklam för campingar, loppisar och kaféer på handgjorda skyltar av olika kvalité som satts ner vid vägbanan.
- Det ser för bedrövligt ut, vore jag turist skulle jag inte stanna till i Älvsbyn. Det har varit så här i flera år, men det vore väl på tiden att göra något åt saken? undrar
Kristina Gustafsson, Stockforsbo.
Olagliga och ska bort
Skyltarna är dessutom olagliga enligt Vägverket, som ansvarar för de större vägarna.
- Egentligen ska sådana skyltar bort, så är det bara. Vägverket och våra entreprenörer håller tillsyn vid vägarna, men det är inte alltid högsta prio att plocka bort skyltar, säger Mats Lindström, trafikingenjör Vägverket region norr.
Kristina Gustafsson säger att hon inte har något emot informationen till turister och andra, men däremot sättet den utförs på.
- Som Älvsbybo vill man ju värna om orten och reagerar när det ser ut som det gör. Vore det inte bättre att sätta upp lagliga, propra skyltar som lockar folk att stanna? undrar hon.
För att få regelrätta skyltar i form av vägmärken som visar på exempelvis en camping, måste man ansöka hos Väghållningsmyndigheten.
- Men då får campingägaren bekosta skylten. Ett annat sätt att skylta är att ansöka om att sätta upp reklam längs vägarna, säger Mats Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om