Öl från Älvsbyn snart på hyllan

Jäs- och lagringstankar är på plats och till veckan fortsätter bygget. Nyckelbryggerier siktar på att ha öl från Älvsbyn på hyllorna före jul.

Arbetstillfällen. Personalstyrkan på fem personer kan komma att dubblas i framtiden.

Arbetstillfällen. Personalstyrkan på fem personer kan komma att dubblas i framtiden.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-08-24 19:15

Nyckelbryggerier har producerat öl tidigare – men aldrig sedan företaget flyttade verksamheten till Älvsbyn 2011. PT har tidigare berättat om företagets planer på att återuppta ölbryggeriet i samband med att tv-profilen Steffo Törnquist köpte in sig i Nyckelbryggerier.

Nu är det dags. I dagarna har containrar med utrusning anlänt och till veckan börjar installationen.

– Det kommer att ta några veckor att bygga ihop. Vi kommer förmodligen att testbrygga någon gång i oktober, säger vd:n Mia Grenmark Köhler.

– Det beror lite på hur byggnationerna går, men vi siktar på att få fram någon typ av öl vid jul i alla fall.

Julöl?

– Ja, kanske det.

Första ölen blir folköl (3,5 procent) till livsmedelsbutiker och starköl (4,5 procent) till restauranger. Systembolaget kräver längre framförhållning.

– Så det blir svårt att hinna med till jul. Här i Norrbotten kräver de en framförhållning på någon månad eller så. Vi kommer att brygga både folköl och starköl, och någon lättare variant också. Det blir lager, ale och någon pilsner, säger Mia Grenmark Köhler.

Visionen är att sälja Nyckelöl över hela landet.

– Då krävs det att vi kommer upp i mycket högre volymer, så att man har beredskap att kunna leverera till hela riket. Det är så klart vår ambition i framtiden, men vi börjar här uppe i Norrbotten där vi hör hemma.

Ölen kommer att bli en kassako för företaget.

– Det har varit läsken tidigare, men vi kommer att sikta mer på öl och vatten i framtiden. Det kommer bli de två stora kassakorna, säger Mia Grenmark Köhler.

Hur involverad är Steffo?

– Det går lite i vågor. Han är ju väldigt fokuserad på smak och upplevelser, så det blir ju mer sen när vi börjar producera öl. När man gör öl så börjar man ju med att testa ganska mycket innan man får upp rätt kvalité och smak och så vidare. Så han blir nog mer involverad.

Älvsbyns kommun har ansökt om att få kranvattnet klassat som naturligt mineralvatten.

Vad skulle det innebära för er?

– Vi har ju redan ett av världens bästa vatten. Framför allt ett bra vatten för att brygga öl på, och det behövs bra vatten för att brygga öl. Sedan är det klart att en certifiering är jättebra så att vi har en kvalitetsstämpel.

Exakt hur stor investering det rör sig om beror på vad installationskostnaderna landar på – men den är i miljonklassen och kommer att leda till fler arbetstillfällen.

– Absolut. På sikt är det nog en fördubbling, säger Mia Grenmark Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!