I början var alla fyra kommuner i Pite älvdal med i föreningen, men sedan starten har Arjeplog och Arvidsjaur hoppat av. En utredning har gjorts för att se vad en avveckling skulle betyda, men det fanns alltför många ansvarsområden som inte fångas upp vid en avveckling. Både Älvsbyn och Piteå har därför beslutat att de ska vara kvar i föreningen. Men ett problem kvarstår. Jan Isaksson har varit föreningens enda anställde sedan starten 1998 och oavsett vad kommunerna beslutat så kommer Isaksson gå i pension den sista december i år.
– Då blir det någon slags nedtrappning av verksamheten som kommer fortsätta i mindre omfattning. Men exakt hur det kommer att se ut vet vi inte än, säger Jan Isaksson.
En av målsättningarna med föreningen har varit att få upp bestånden av lax och havsöring. Ett viktigt uppdrag sett till turism och sportfiske. Isaksson har följt vandringen förbi Sikfors kraftverk sedan tidigt 90-tal och samtalen som förts med Skellefteå kraft om fisktrappan kan antagligen fylla en bok.
– Det är mycket som påverkar. Men uppvandringen vid Sikfors är en nyckel som vi jobbat med i alla år. I början av 90-talet var det väldigt få öringar som passerade, nu är det över 2 000. Laxen är svårare och jag hoppas att inte arbetet för att förbättra deras möjligheter att ta sig förbi kraftverket slutar bara för att jag gör det, säger Isaksson.
Vad är problemen i Sikfors idag?
– Först måste den nuvarande fiskvägen förbättras och sen måste man hantera frågan om att fisken stannar vid tunnelutloppet istället för att lockas upp mot dammen. Istället för att gå till fisktrappen står laxen kvar och hoppar mot spillet från dammluckorna och simmar mot utsläppet. Det handlar inte om, som många tror, att trappan är på fel sida av älven, säger Jan Isaksson.
Han hoppas att det ska gå att hitta någon annan som kan jobba vidare då han inte ser sig själv som oumbärlig även om han jobbat i 24 år. Klart är i alla fall att föreningens ansvar som sammankallande i Piteälvens vattenråd försvinner om det inte finns någon personal.
– Vi har varit runt hela älvdalen och utfört åtgärder och haft kontakt med folket längs älven och biflödena så vi har kunnat samla ihop mycket av den lokala kunskapen som inte länsstyrelsen har tillgång till. Jag tror och hoppas att vi kunnat bidra med mycket där, säger Jan Isaksson.