Frida Poijo är en av två kvinnor som är aktiva både inom kvinnojouren och tjejjouren i Älvsbyn. Hon vittnar om ett ökat engagemang inom ortens tjejjour.
– Nu har vi äntligen blivit fler i tjejjouren, vi är fem stycken nu. Vi har varit rätt få ganska länge, men nu har vi fått fler och de har gått utbildning, så förmodligen kommer vi kunna vara ute och synas mer och på så sätt få mer kontakter med de som behöver oss, säger hon.
Man ska även börja samarbeta med Kyrkan och ungdomsmottagningen.
"Att förebygga"
Samarbetet med kvinnojouren fungerar utmärkt. De har till och med samma styrelse.
– Det är ju mycket som går ihop. Fast jobbet på tjejjouren är mer att förebygga medans kvinnojouren mer är för kvinnor som redan har hamnat för långt i en relation, säger Frida Poijo.
Internet är det stora verktyget för att nå ut till unga tjejer.
– Vi tänker börja ha en chatt öppen en gång i veckan, förhoppningsvis nu efter sommaren, så att man kan få svar direkt när man vet att tjejjouren är online.
"En hel del frågor"
Tjejjouren för ingen statistik på samma sätt som kvinnojouren, men man har märkt ett tydligt mönster.
– Vi ser en väldigt stor skillnad på när vi har varit ute och när vi inte har synts till på ett tag. Det kan räcka med en uppdatering på Facebook, så kan det komma en hel del frågor, säger Frida Poijo.
Facebook är ett bra verktyg – både för tjejjouren och kvinnojouren, menar hon.
– Behöver man något så räcker det med att fråga där så är det jättemånga som skänker saker. Vi har bland annat fått väldigt mycket leksaker, böcker och filmer till det skyddade boendet.