Rudolf Sundman misshandlades till döds på avdelningen Gullvivan på Nyberga i slutet av september i fjol. De anhöriga menade att bristen på nattpersonal blev 81-åringens död, men Älvsbyns kommun tyckte att en grundbemanning på fyra sköterskor räckte.
Utredningen fick dock kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som öppnade ett tillsynsärende. Där konstaterade man att det är omöjligt för personalen att ha koll på de personer med demenssjukdom som vistas på boendet.
Tre nya tjänster
IVO ställde som krav att samtliga boendeenheter ska vara bemannade på ett sådant sätt att personalen har uppsikt och utan dröjsmål kan hjälpa de personer som behöver stöd.
– De säger att man inte får planera att regelbundet lämna avdelningen. Men i förslaget utökar vi D-huset med två tjänster och anställer den extratjänst som vi har haft sedan i höstas, då har vi en personal per enhet och en som kan röra sig mellan vid behov av dubbelbemanning, säger Hans Nyberg.
Han hade gärna sett andra, tekniska lösningar, för att kunna använda personalresurserna på ett bättre sätt.
"Finns inga pengar"
– På D-huset har vi fem personer på tre plan (totalt 15 personer), och då ska de sitta en personal på varje plan där. Sedan har vi avdelningar med kanske 12-15 stycken, och där räcker det med en. Det känns inte som att man använder personalresurserna på ett klokt sätt, säger Hans Nyberg.
På grund av den utökade nattbemanningen har han nämligen tvingats skära ner på dagtidstjänster – något han tycker känns fel.
– Det är ju bättre att de har en meningsfull dag och sover på natten, men kravet är förenat med vite. Inget är ju klart heller, utan politiken fattar beslutet. Men det finns inga pengar just nu, så är det bara.
Indragna tjänster
De tjänster som plockas bort i förslaget är de två aktivera-tjänsterna i kommunen, en på Ugglan och en på Nyberga. Det är dem som står för olika aktiviteter och utestunder under dagtid.
– Det är inte lagstadgat att kommunen måste ha sådana tjänster, så dem drar vi in. Sedan kan en 70-procentig tjänst på Gullvivan också plockas bort, säger Hans Nyberg.
Nattbemanningen landar på 5,75 årsarbetare vilket innebär cirka 2,9 miljoner kronor i kostnader. Med den nya resursfördelningen når man upp till 2,2 miljoner kronor, enligt socialchefen.
"Ingen rolig läsning"
Mellanskillnaden är en fråga för budgetberedningen menar kommunalråd Helena Öhlund – och hon håller fast vid att det inte finns några pengar.
– Nej, och delårsrapporten är ingen rolig läsning. Där vi har verksamheter som går back med 13 miljoner. Några pengar finns inte i någon verksamhet, så vi måste hitta lösningar i äldreomsorgen.
På måndag tas ärendet upp i kommunstyrelsen.
– Vi måste förhålla oss till de tillsynsförskrivelser vi har fått, och det är bara att försöka göra det bästa möjliga av situationen.
Under september tittar budgetberedningen på det. Därefter väntar beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Förändringarna kan bli aktuella i oktober.