Oenighet om hastighet

Polisen väntar att en allvarlig olycka ska inträffa i den skymda korsningen efter väg 94 vid Västermalm. Trafikverket vill inte sänka hastigheten från 80 till 60 kilometer i timmen och nu ska länsstyrelsen besluta i ärendet.

Områdespolisen Robert Janeheim, som själv var nära att kollidera i korsningen, har fått in flera samtal om incidenter efter väg 94 vid Västermalm. Polisen och Älvsbyns kommun yrkar att man sänker hastigheten till 60 kilometer i timmen mellan gränsen för tätbebyggt område och 100 meter sydväst om korsningen.

Områdespolisen Robert Janeheim, som själv var nära att kollidera i korsningen, har fått in flera samtal om incidenter efter väg 94 vid Västermalm. Polisen och Älvsbyns kommun yrkar att man sänker hastigheten till 60 kilometer i timmen mellan gränsen för tätbebyggt område och 100 meter sydväst om korsningen.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-03-26 06:00

En privatperson har ansökt om hastighetssänkning vid den skymda korsningen efter väg 94 förbi Västermalm. Myndighetsnämnden i Älvsbyns kommun och polisen i Piteå älvdal stödjer ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten.

"Begränsad sikt"
I höstas höjdes hastighetsbegränsningen från 70 till 80 kilometer i timmen på den aktuella sträckan. Områdespolisen Robert Janeheims dåvarande begäran om en 60-sträcka nekades och han har fått flera samtal om incidenter som varit nära att resultera i olyckor.

Även åkeribranschen upplever att det sker många tillbud i korsningen.

- Att plogkarmarna är höga försvårar sikten när man ska köra ut från Västermalmsleden och in på väg 94, men vår uppfattning är att hastigheten i kombination med den begränsade sikten i kurvan är den största faktorn, säger områdespolisen Robert Janeheim.

Han var själv illa ute för en månad sedan. När han skulle skjutsa sin son till hockeyträningen körde en bil plötsligt ut från korsningen.

- Tack vare att jag körde 60 kilometer i timmen istället för den tillåtna hann jag bromsa in ytterligare, samt väja ut mot plogkanten. Hade jag kört 80 hade vi med största sannolikhet kolliderat, skriver Robert Janeheim i sitt yttrande till länsstyrelsen.

"Få oskyddade trafikanter"
Trafikverket Region Nord, som är huvudman för vägen, anser att hastigheten ska behållas. Ärendehandläggaren Richard Hultmar påpekar att sträckan från cirkulationsplatsen förbi övergångsstället är sänkt från 50 till 40 för att skydda fotgängare.

- Förbi Västermalm är det väldigt få oskyddade trafikanter. De har ett annat vägnät att röra sig på parallellt. Det är bara bilutfarten där det är någon konfliktpunkt och vi har tyckt att 80 har varit en vettig hastighet där, säger han.

Polisen säger i sitt yttrande att korsningen är farlig och att hastigheten ska sänkas?
- Vi har bedömt att de trafikmängder som svänger inte motiverar en hastighetsbegränsning med den sikt som är.

Länsstyrelsen fattar beslut efter den 10 april.

FAKTA Länsstyrelsen beslutar om trafikregler

Länsstyrelsen beslutar om särskilda trafikregler genom lokala trafikföreskrifter. Detta sker efter ansökan från myndigheter, kommuner eller enskilda medborgare.

En lokal trafikföreskrift kan till exempel vara:

Hastighetsbegränsning utanför tättbebyggt område.

Stopplikt och väjningsplikt för vägar i korsningar med allmän väg där staten är väghållare.

Huvudled på vägar utanför tättbebyggt område.

Omkörningsförbud, stannande och parkering utanför tättbebyggt område.

När länsstyrelsen har tagit emot en ansökan skickar myndigheten en kopia av den till Trafikverket, kommunen och Polismyndigheten som är remissinstanser. I de fall länsstyrelsen avslår en ansökan kan beslutet överklagas till Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om