Behandlingshemmet Öberga riktar sig till män och kvinnor över 20 år, framför allt i Norrbotten, som har missbruksproblem. Man har totalt tio platser, fem för män och fem för kvinnor. Nu har huvudmannen Luleå kommun beslutat att stänga behandlingshemmet den 31 december och placera ut brukarna på andra behandlingshem i dialog med deras respektive hemkommuner.
– Vi kommer att satsa sex miljoner på individ- och familjeomsorgen, sedan kommer vi satsa ännu mer pengar på hemtjänsten i Luleå kommun, säger Mikael Lekfalk, socialchef i Luleå.
Gått back flera år
Hur mycket pengar man sparar på att lägga ner Öberga kan han inte svara på.
– Vi har inte räknat en verksamhet i taget, utan vi har valt ut en del verksamheter som vi kommer plocka bort. Totalt rör det sig nog om någonstans runt 20-25 miljoner kronor som vi fördelar om, säger Mikael Lekfalk.
Annika Klefsjö, verksamhetschef för individ- och familjenheten, menar att Öberga har gått back flera år.
– Beläggningen har varierat och vi har dragits med ett underskott, framför allt de senaste åren. Vi har inte klarat ekonomin där, bland annat på grund av att vi har haft tomma platser, säger hon.
"Det ska gå igenom"
Förslaget har varit uppe i det allmänna utskottet och på torsdag väntas socialnämnden fatta det formella beslutet.
– Jag tycker att mycket talar för att det ska gå igenom, säger Annika Klefsjö.
Ingen av de åtta anställda kommer att bli utan arbete – men vad som händer med lokalerna är ännu oklart.
– Vi har nio månaders uppsägningstid på dem, och vi säger inte upp dem förrän det är helt klart. Skulle det vara så att Älvsbyns kommun behöver dem redan efter årsskiftet så skulle det ju vara bra för alla parter, säger Annika Klefsjö.
Kan hyra ut lokaler
Älvsbyns politiker har inte hunnit diskutera frågan om lokalerna. Tidigare har en grupp ensamkommande barn bott vid Öberga-området i väntan på att lokalerna på Tärnstigen ska bli klara. Om det kan bli aktuellt att flytta alla ungdomar till Öberga för att frigöra lokaler för omsorgen på Tärnstigen är för tidigt att säga, menar kommunalråd Helena Öhlund.
– Det kan finnas någon som vill hyra dem, eller så använder vi lokalerna själva. Det är Lennart Lundgren (Älvsbyns fastigheters vd) som sköter det där.
Är inte Älvsbyn i behov av särskilda boenden?
– Ja, men ska vi bygga ett särskilt boende tycker jag att vi ska bygga för framtiden. Det ska kunna användas i 50 år. Både för de äldres skull men även för personalen.