Öberga lär ut vård av kvinnliga missbrukare

När det gäller satsning på medicinsk missbruksvård ligger sjukvården i Murmansk län långt före Norrbotten, utom i ett avseende: Ryssarna har inte insett fördelarna med att behandla missbrukande kvinnor i en egen grupp.Det vill ett svensk-ryskt samarbetsprojekt i Sidas regi råda bot på.

Älvsbyn2006-04-10 00:00
I veckan har projektdeltagarna i "Kvinnor och missbruk" (se faktaruta) varit samlade till ännu en utbildningsvecka i Luleå. Merparten av de ryska deltagarna är läkare och psykologer från Narkologiska dispensiären i Murmansk län, ett sjukhus som behandlar missbrukare både medicinskt och psykosocialt.

- Kliniken tar emot cirka 15 000 patienter per år, varav 3 000 kvinnor, berättar Lisbeth Wiklund.

- De har akutsjukvård med ambulans som åker ut och hämtar neddrogade män och kvinnor för avgiftning och akut rehabilitering. Sedan erbjuds patienten fortsatt rehabilitering och därefter - om han eller hon är motiverad - en form av skyddat boende, så kallat elevhem.

- Ryssland har betydligt mer medicinsk personal och fler läkare som jobbar med missbruksvård. I regel är det psykiatriker som vidareutbildat sig till så kallade narkologer. Vid sidan av den medicinska vården har de också börjat satsa mer och mer på psykosocial behandling.

Kvinnobehandling

I jämförelse med missbruksvården i Norrbotten låter det inte precis som att projektdeltagarna från Murmanskregionen ligger efter ...

- Nej, inte resursmässigt, men vad de saknar i Ryssland är en speciell behandling för kvinnor. I takt med att missbruket bland kvinnor ökar även i deras land, har det uppstått ett behov av att införa särskilda grupper för kvinnorna och behandla dem åtskilt från männen, säger Lisbeth Wiklund.

I onsdags besökte projektgruppen Öberga behandlingshem i Älvsbyn, som tillhör socialförvaltningen i Luleå kommun och har specialiserat sig på att behandla kvinnliga missbrukare. Av verksamhetens tolv platser är fem avsatta för kvinnliga klienter för närvarande.

Föreläsningar

För föreläsningarna på Öberga svarade personalen bestående av föreståndare Stig Nilsson, behandlingsassistent Cecilia Sandström, samtalsterapeut Maria Noren och psykoterapeut Ann-Gull Gotthold. På plats fanns också Lars Callin, som driver det privata företaget City Öppenvård i Luleå, baserat på tolvstegsprogrammet. Han svarar för utbildningen av projektdeltagarna som jobbar i direkt klientkontakt i Ryssland, och ställer upp både med teoretisk undervisning och som handledare då de ska praktisera kunskaperna vid Narkologiska dispensiären.

"Nya tankar"

Gruppledare för de ryska projektdeltagarna är Alexey Maslatsov, överläkare/narkolog samt
vice chef för Narkologiska dispensiären.

- Det är mycket intressant för oss att höra hur man jobbar ur ett kvinnoperspektiv på Öberga. Att de behandlar kvinnor separat var överraskande. Det är någonting vi inte har egen erfarenhet av, säger han.

- I Ryssland anser många att man ska ha blandade grupper för män och kvinnor i missbruksvården eftersom det inte är någon uppdelning av könen i samhället för övrigt, men det vi tagit del av på Öberga har gett oss nya tankar.

Nuvarande projektomgång av "Kvinnor och missbruk" startade i juni 2004 och ska avslutas med ett sista besök i Murmansk i december 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om