Obehöriga lärare sägs upp när gymnasiet måste spara

Under måndagen kallades alla lärare på Älvsbyns gymnasium till ett möte för att informeras om den dystra ekonomiska situationen på skolan som gör att vissa lärare kommer att få gå.

Drar ner. Få antagningar och minskade bidrag till språkundervisningen gör att Älvsbyns gymnasium måste dra ner på ett antal tjänster.

Drar ner. Få antagningar och minskade bidrag till språkundervisningen gör att Älvsbyns gymnasium måste dra ner på ett antal tjänster.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2018-03-13 18:15

Konsekvenserna av underskottet är att verksamheten måste ses över och anpassas efter budgeten. Vid mötet fick elevernas lektioner ställas in, men skolchefen Jan-Erik Backman vill inte kalla det för krismöte.

– De fick information om vårt ekonomiska läge helt enkelt, ett läge som är ganska tufft. Vi backar drygt fem miljoner kronor på gymnasieskolan och gymnasieramen är drygt 10 miljoner kronor 2017, då behöver vi titta igenom verksamheten och vrida igen kranarna, säger Jan-Erik Backman.

Det innebär att är underskottet som gymnasieskolan har i helhet är drygt tio miljoner kronor. Gymnasieramen består av två olika pengapåsar. Den ena står för drygt fem miljoner kronor, och det är kostnader för elever som väljer att gå skola någon annanstans i Sverige. Elever som exempelvis går på Strömbackaskolan i Piteå eller i Luleå gymnasieby. De eleverna måste kommunen betala för. De kostnaderna har ökat under de senaste åren och att det skulle bli dyrt såg man redan i somras vid antagningen inför kommande läsår.

De fem miljonerna som Backman menar att gymnasiet går back kommer till stor del av hög mängd elever som studerar språkintroduktion, en kostnad som också blir allt högre då bidragen nu minskar.

– Statsbidragen som Migrationsverket ger är väldigt begränsade från början. Nu har det också gått så lång tid att många har gått igenom processen att få ett permanent uppehållstillstånd. Det betyder att vi inte får några riktade statsbidrag för de eleverna och det är en personalkrävande verksamhet, säger Jan-Erik Backman.

Skolan kommer inte att spara på några ordinarie gymnasieprogram utan Älvsbyns gymnasium kommer att ha kvar samma programutbud som förut.

– Naturligtvis är det så att sparar man pengar så kan det få konsekvenser på kvaliteten. Vi ska fortsätta med att tänka på utveckling, men vi måste också anpassa verksamheten efter den budget som finns, säger Backman.

Hur kommer det märkas av då?

– Det innebär att vi kommer att minska med lite personal, så är det. Men ingen tillsvidareanställd som också är legitimerad lärare kommer att riskera att tappa sitt jobb. De behöver inte vara oroliga, säger Jan-Erik Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!