"Obehagligt att vissa vet var man bor"

Älvsbybon Anna-Karin Berggren jobbar som polis i sin hemkommun. - Om man är med familjen och handlar på byn och möter en person som man nyligen gjort ett ingripande på, kan man känna ett visst obehag ibland, säger hon och får medhåll av kollegorna Robert Janeheim och Robert Holtmo.

Älvsbypoliserna Robert Janeheim (till vänster), Anna-Karin Berggren och Robert Holtmo ser både för- och nackdelar med att vara bosatta på sin arbetsort. "Det finns lägen då det känns obehagligt att personer man gjort ett ingripande mot vet var man bor", säger de.

Älvsbypoliserna Robert Janeheim (till vänster), Anna-Karin Berggren och Robert Holtmo ser både för- och nackdelar med att vara bosatta på sin arbetsort. "Det finns lägen då det känns obehagligt att personer man gjort ett ingripande mot vet var man bor", säger de.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-01-26 06:00
Som etablerade kommuninvånare får Älvsbypoliserna finna sig i att de flesta vet vem de är och oftast också deras bostadsadress.
Både för- och nackdelar
- Det är både för- och nackdelar med att jobba som polis på sin hemort, säger Anna-Karin Berggren och fortsätter:
- Visst händer det då och då vid ingripanden att man får höra någon säga "jag vet var du bor", kanske inte som ett direkt hot, utan snarare som ett konstaterande, men det tar ändå tag i en på något vis, det sår ett frö kan man säga.Kollegorna Robert Janeheim och Robert Holtmo känner igen sig i beskrivningen.
- Som polis är man nog också mer uppmärksam på vad det är för bilar som passerar kring bostaden. Kvällar och helger händer det att folk kör förbi några gånger och kollar om man är hemma. Förmodligen för att se om man är i tjänst, säger Robert Holtmo.
"De flesta har förståelse"
Det kan ha sina sidor att rapportera personer som poliserna känner för fortkörning, brott mot bälteslagen eller liknande.
- Men de flesta har förståelse för att vi bara gör vårt jobb. Ger man sig tid att förklara vad det står i lagen och varför man inte får göra si eller så, brukar det inte vara några problem, säger Robert Janeheim.
Blivit utsatta för hot
När det gäller ingripanden vid krogbråk upplever alla tre Älvsbypoliserna att det är en fördel att vara känd på orten.
- De flesta ger sig inte på en polis som de känner. De kan uppträda mycket mera aggressivt mot kollegor utifrån, säger Robert Janeheim.
Både han och Anna-Karin Berggren har blivit utsatta för hot under tjänsteutövande. Några gånger har de också polisanmält personerna som hotat dem.
- Som polis får man räkna med att man kan bli attackerad och hotad i jobbet. Känslomässigt kan jag ta mycket skit själv, men dras anhöriga in i bilden har gränsen passerats. Då är det ett fruktansvärt övergrepp, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om