Nytt grepp hjälper unga ut i arbetslivet

På uppdrag av Consensus genomförs just nu aktiviteten "Gemensamma krafter" av Vuxenutbildningen i Älvsbyn. En satsning som innebär att ungdomar genom otraditionella metoder guidas i sysselsättning och egen försörjning.

Med handledaren Ingela Andersson klättrande i Dödlarsberget illusterar Vuxenutbildningen i Älvsbyn satsningen på ett nytt grepp för att hjälpa unga Älvsbybor mellan 18 och 35 år att komma ut i arbetslivet.

Med handledaren Ingela Andersson klättrande i Dödlarsberget illusterar Vuxenutbildningen i Älvsbyn satsningen på ett nytt grepp för att hjälpa unga Älvsbybor mellan 18 och 35 år att komma ut i arbetslivet.

Foto: Lennart Kekkonen

ÄLVSBYN2008-06-19 06:00
Consensus är ett finansiellt samordningsförbund mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kommunen och landstinget. I Älvsbyn är socialnämndens ordförande Helena Öhlund,s, också ordförande för Consensus.
- I februari startade vi aktiviteten "Gemensamma krafter" i kommunala Vuxenutbildningens regi, berättar hon.
Unga människor
Satsningen riktar sig till unga människor mellan 18 och 35 år, som av olika anledningar kommit i kontakt med myndigheterna inom Consensus. Då någon av ungdomarna bedöms ha nytta av "Gemensamma krafter" får Vuxenutbildningen en förfrågan om de kan ta emot honom eller henne.
- Vi har 15 platser totalt, som nyttjas rullande. Som längst får man vara med tolv veckor. Allt eftersom vi avslutar ärendena, exempelvis för att personen i fråga fått arbete, fyller vi på med nya deltagare, förklarar Ingela Andersson, en av Vuxenutbildningens lärare och handledare.
Egna uppsatta mål
För varje deltagare i "Gemensamma krafter" utses en handledare från Vuxenutbildningen. Tillsammans med deltagaren upprättas en individuell handlingsplan som ska ligga till grund för fortsatta aktiviteter, som till exempel praktik, validering, studier eller annat som leder till det planerade målet.
- Näringslivet i Älvsbyn förtjänar beröm för sitt positiva bemötande. De har ställt upp med praktik och arbetsplatsförlagd utbildning, säger handledaren Lennart Kekkonen.
Studier kan vara prova-på-kurser i exempelvis engelska eller entreprenörsutbildning. Andra aktiviteter är vardagsekonomi, kost och hälsa och skriva personligt brev för ansökan till jobb..
För att nå sina egna uppsatta mål coachas deltagarna av mentorerna genom regelbundna samtal och uppföljningar.
Bred kompetens
- Vi som arbetar med "Gemensamma krafter" har en bred kompetens som utbildade lärare, beteendevetare, pedagoger, ekonomer, studie- och yrkesvägledare med mera. Därför känns det rätt att vi är med och kan påverka deltagarnas och kommunens framtid, säger Ingela Andersson.
Handledare Åsa Bagger, projektledare för "Företagsamma kvinnor", instämmer:
- Det viktigaste och mest positiva med aktiviteterna är följderna: Ökad sysselsättning, minskat utanförskap, minskat behov av försörjningsstöd och ökade skatteintäkter. En ren sparåtgärd med andra ord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om