Det tisslas och tasslas kring datacentret i Älvsbyn. PT har redan berättat om det amerikanska bolaget NGDC enterprises skulder på totalt 14 miljoner kronor till tre av Vattenfalls bolag samt om hur Kronofogden stängt ute ägarna efter tingsrättens beslut om kvarstad. Det senaste i turerna kring serverhallarna är att Kronofogden beslutat om delhävning, vilket innebär att företaget har tillgång till delar av egendomen. Vilket företag är dock oklart.
– Efter kvarstadsbeslutet dök det upp ett nytt företag som hävdade att det inte är NGDC som äger prylarna som finns i deras lokaler, utan det är ett annat företag, säger Vattenfalls bolagsjurist Fredrik Sundin.
Initialt var det företaget The future of mining som höll presskonferens tillsammans med kommunalrådet Helena Öhlund i fjolhöstas.
När Vattenfall stängde strömmen och skulderna till elbolaget uppdagades stod ett annat bolag som svarande. Skulderna tillhörde NGDC enterprises och inte The future of mining.
Det tredje företaget heter MGT Capital Investments och har sitt högkvarter på den amerikanska östkusten.
Vem som äger och driftar datacentret i Älvsbyn är oklart. En konsult sköter mejlkonversationerna med Vattenfall och PT har kommit över mejl mellan 17-22 september. I det första mejlet hävdar konsulten att den stora orkanen som drabbade USA för en månad sedan tvingade bankerna att stänga, vilket gjorde att MGT inte kunde skicka pengarna. Han skriver även att bolaget väntar på skatteåterbäring och ber om en avbetalningsplan.
Dagen därpå skriver konsulten att cirka en miljon kronor kommer att skickas omedelbart. MGT kan även överföra cirka 1,5 miljoner kronor, utöver kommande betalningar, varje månad tills dess att skulden är betald. Han ber även Vattenfall att tänka över beslutet att dra ner på strömöverföringen till fastigheten i Älvsbyn då det skulle förvärra bolagets ekonomiska situation.
Den 19 september skickar konsulten ett sms till en person på Vattenfall om att betalning för juni, juli och augusti är gjord. Han skickar sedan en kopia på överföringen till Vattenfall. Inga pengar överfördes dock, betalningen signerades ej.
Dagen därpå mejlar han och säger att ledningen har fört diskussioner. De vill betala inom tre veckor. Han skriver även att återbäring av energiskatten kommer den 8 oktober. Då ska hela skulden betalas.
Morgonen efter har saker förändrats. Ledningen har återigen diskuterat och bolaget tror inte att betalningsvillkoren ger dem nog med tid att komma ikapp. De vill inte gå med på villkor de inte kan hålla.
En knapp vecka senare kontaktar en chef på Vattenfall Älvsbyns fastigheter efter att en kollega sett personal från NGDC enterprises dra en pallyft över gården vid serverhallarna. Fastighetsbolaget berättar då att databolaget packar ned servrar i lådor.
Efter samtalet ringer Vattenfallchefen till amerikanernas kontakt i Älvsbyn. Han är just då och letar kartonger och pallar att köpa och bekräftar att servrarna ska flyttas. Omkring 6 000 så kallade miners (crypto currency mining) ska packas ned i lådor och sedan forslas bort. Förklaringen var att servrarna inte var tillräckligt effektiva och det var ett beslut från ledningen.
Via den amerikanska kontakten i Älvsbyn får Vattenfall veta att konsulten som förhalat processen och mejlat om falska betalningar är på plats i Älvsbyn – och dit går nästa samtal.
Konsulten berättar först inte att de håller på att packa ned all utrustning, men då han inser att Vattenfall redan vet det bekräftar även han det med samma motivering.
Fredrik Sundin har inte sett beslutet om delhävning än och vill inte spekulera om ärendet ytterligare.
– Nu avvaktar jag tingsrätten och Kronofogdens handläggning av det här, säger bolagsjuristen.
PT har sökt konsulten.