Nytt avtal säkrar idrottslinjen

Idrottslinjen på Älvsby folkhögskola hamnade i kläm när de nya budgetramarna klubbades igenom efter höstens val. Men nu har skolan och kommunen skrivit ett nytt avtal som säkrar 2,3 miljoner kronor till verksamheten.

”Avtalet innebär att vi har goda förutsättningar att långsiktigt arbeta med den här verksamheten”, säger Älvsby folkhögskolas rektor Erik Jonsson. (Arkivbild)

”Avtalet innebär att vi har goda förutsättningar att långsiktigt arbeta med den här verksamheten”, säger Älvsby folkhögskolas rektor Erik Jonsson. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

ÄLVSBYN2015-01-21 16:22

När Socialdemokraterna presenterade budgetramarna för 2015 blev det stor debatt kring huruvida de skulle äventyra idrottsgymnasiets framtid. Man ville skära ner ersättningen från 73 000 kronor per elev till 60 000 kronor per elev – vilket skulle innebära en halv miljon kronor mindre fördelat på 35 elever. Från folkhögskolans sida menade man att en sådan besparing skulle bli svår. Nu har skolan och kommunen kommit överens om ett nytt avtal som innebär att idrottslinjen får 2,3 miljoner kronor per år.

– Det känns stabilare. Vi kommer inte att vara lika beroende av hur varje årskull ser ut, säger skolans rektor Erik Jonsson.

Beror på årskullar

En grupp som står utanför överenskommelsen är de elever som väljer att gå ett fjärde år på gymnasiet för att hinna med studierna. Ersättningen för dessa elever kan se olika ut beroende på vilken kommun de kommer från, men de interkommunala pengarna som följer med fjärdeårselever går oavkortat till idrottslinjens verksamhet. Därför är det svårt att säga om det nya avtalet innebär mindre pengar, menar Erik Jonsson.

– I stort sett samma skulle jag vilja säga. Det är svårt att jämföra det nya och det gamla avtalet eftersom de är upplagda på olika sätt. Det beror på hur årskullarna ser ut.

Rätt att omförhandla

En mindre årskull skulle alltså innebära mer pengar per elev, och vice versa. Båda parter har rätt att omförhandla avtalet beroende på det totala antalet elever. Studerar mindre än 30 elever på skolans tre första årskurser har kommunen rätt att begära omförhandling, och överstiger elevantalet 38 har skolan rätt att omförhandla. Skulle skolan bara ha 30 elever skulle ersättningen per elev bli 77 000 kronor, något mer än tidigare, men har man 38 elever blir ersättningen drygt 60 000 kronor om man bara räknar med den fasta ersättningen.

"Då är vi nöjda"

Det är dock inget som påverkar elevintaget.

– Avtalet begränsar inte platserna. Vi har ett max antal platser som vi har blivit tilldelade från idrottsförbundet, och även om vi fyller de platserna kommer vi kunna bedriva en bra verksamhet.

Socialdemokraterna ville ta bort 500 000 kronor från det tidigare avtalet, men riktigt så mycket blev det inte.

– Vad jag förstod var det en politisk ambition. Vi har skrivit ett avtal som gör att vi kan bedriva det här med god kvalité, och då är vi nöjda. Sen tror jag att eftersom konstruktionen är som den är så är det svårt att säga en exakt summa, säger Erik Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!