Nytänkande inom äldreomsorgen

Med ett helhetsperspektiv på äldreomsorgen skulle verksamheten i Älvsbyns kommun kunna förbättras och bli mer individanpassad, så att även pensionärer utanför tätorten får en trygg ålderdom med god livskvalitet. Det hävdar Centerpartiets arbetsgrupp för äldrefrågor.

Centerpartiet i Älvsbyn efterlyser en helhetssyn på kommunens äldreomsorg och vidhåller ståndpunkten att verksamheten skulle må bra av att konkurrensutsättas. Från vänster Göran Lundström, gruppledare Matilda Wiklund, Gun-Britt Johansson, Maria Karlsson och Agneta Nilsson.

Centerpartiet i Älvsbyn efterlyser en helhetssyn på kommunens äldreomsorg och vidhåller ståndpunkten att verksamheten skulle må bra av att konkurrensutsättas. Från vänster Göran Lundström, gruppledare Matilda Wiklund, Gun-Britt Johansson, Maria Karlsson och Agneta Nilsson.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN2010-06-22 06:00
Arbetsgruppen består av ett antal eldsjälar, som anser att äldreomsorgen är en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna för Älvsbyns kommun. Med Älvsbybon Gun-Britt Johansson i spetsen, känd för sin mångåriga yrkeserfarenhet och breda kunnande inom demensomvårdnad, har Maria Karlsson, Vidsel, Agneta Nilsson, Manjärv, och Göran Lundström, Granträsk, på kretsstyrelsens uppdrag jobbat fram en vision för kommunens framtida äldreomsorg.
- Den ska vara individanpassad och bedrivas med värme, värdighet och integritet genom att stärka det som är friskt och stötta det som är sjukt, förklarar Gun-Britt Johansson.
Enligt Centerpartiet finns det ingen helhetsbild över äldreomsorgen i Älvsbyns kommun: Hur ser nuvarande boenden ut? Kösituationen? Personalförsörjning och arbetsmiljö? Framtida efterfrågan?
Meningsfullt och trevligt
- Först måste hela bilden klarläggas både för dagsläget och de närmaste fem, tio åren. Sedan måste det fastställas tydliga gränser för olika typer av boende, vilket saknas i kommunen i dag, säger Göran Lundström och lyfter fram några konkreta punkter som Älvsbycentern vill verka för:
- Äldre som bor utanför tätorten ska ha möjlighet att bo kvar. Par som vill fortsätta bo tillsammans ska kunna få göra det. Våra särskilda boenden ska präglas av hemkänsla, god tillgång på dagliga och meningsfulla aktiviteter och trevlig utemiljö.
- Det ska finnas demensteam med speciell kompetens inom demensjukdomarnas område och helst också ett avskiljt boende för dementa.
Hur ska C-programmet finansieras?
- Det handlar inte i första hand om ökade resurser, utan om ett nytänkande att våga omstrukturera verksamheten och använda pengarna mer effektivt, svarar C-gruppledare Matilda Wiklund och påminner om partiets motioner om att kommunen ska börja konkurrensutsätta sin egen verksamhet, bland annat genom att införa utmaningsrätt och LOV, lagen om valfrihet.
- Vi står fast vid att alternativa driftformer behövs även inom äldreomsorgen. Det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att exempelvis släppa in andra omvårdnadsaktörer ute i byarna eller varför inte starta ett gruppboende för dementa?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om