Nysvenskar mötte Sabuni i Älvsbyn

När integrations-och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) i går besökte Älvsbyn samlades många nysvenskar för få svar på jobb- och integrationsfrågor. "Föreningslivet kan göra mycket för integration på lokal nivå", sa ministern.

Nyamko Sabuni fick en snabb förevisning av Polarbrödsfabriken. Enligt Elisabet Nilsson Singh, vice vd Polarrenen, är 5,5 procent av företagets anställda födda utanför Norden. Ifeta Kadunic (i mitten) är en av dem.

Nyamko Sabuni fick en snabb förevisning av Polarbrödsfabriken. Enligt Elisabet Nilsson Singh, vice vd Polarrenen, är 5,5 procent av företagets anställda födda utanför Norden. Ifeta Kadunic (i mitten) är en av dem.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2010-09-09 06:00
I Älvsbyn hörs röster från kommunens nysvenskar om att det är svårt att komma in i samhället. Samtidigt visar en enkätundersökning PT tidigare skrivit om (PT 11 mars 2010) att många elever upplever främlingsfientlighet på skolan.
- Vi hör hur de svenska eleverna bildar grupper som nysvenska barn inte släpps in i. Alla bara pratar om integration men ingen i kommunen verkar göra något, säger Michel Ntoto och Nana Karlsson som i går passade på att träffa integrations-och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
Vad kan då en enskild kommun göra för att öka integrationen?
- Jag tror man måste låta föreningslivet vara med mer. Man kommer inte in i samhället genom att träffa myndighetspersoner. Kommunerna kan samla de lokala föreningarna för att se vad de kan erbjuda. Man kan vara kreativ utan att det behöver kosta, säger Sabuni.
Ministerbesöket i Älvsbyn inleddes med en visning av Polarbröd som förra året utnämndes till ett av Sveriges mest jämställda företag. Sen bar det av till Folkpartiets valstuga där många utlandsfödda Älvsbybor hade samlats med frågor. En av dem var Natallia Rabava som ville veta hur man som nysvensk ska få chans på arbetsmarknaden.
- Det är viktigt att människor som kommer till Sverige får arbete så fort som möjligt. Vi vill införa lotsar som hjälper till för att nyanlända snabbt ska lära sig svenska och få jobb eller starta eget.
- Sen vill vi ändra på ordningen SFI - utbildning - jobb som kan ta väldigt lång tid. Vi menar att man kan göra flera saker samtidigt. Men man ska komma ihåg att språket är viktigt, strunta inte i det för att istället starta företag, uppmanade Nyamko Sabuni.
Hon berättade också om regeringens vilja att staten, genom arbetsförmedlingen, tar över samordningsansvaret för nyanlända:
- Så fort man sen får uppehållstillstånd ska man få träffa en person som kan arbetsmarknaden och kan visa på exempelvis utbildningar och vet var i landet olika kompetenser behövs. Vi vill inte att den första träffen är med socialen som visar bidragssystemet.
Fotnot: SFI innebär svenska för invandrare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om