Nystart för utbildning med med språkstöd

Att läsa omvårdnad med språkstöd har varit efterfrågat bland Älvsbyns nysvenskar. Ett tag såg det dock ut som om ingen ny omgång skulle starta, men i december lovade kommunen att tänka om. Nu är den kommunala Vuxenutbildningen på gång med utbildningen.

Oba Jama, Joanna Wasinska och Halina Zukowska är alla tre intresserade av att läsa omvårdnad. "Det viktigaste är att vi får extra språkstöd under utbildningens gång", säger Oba Jama.

Oba Jama, Joanna Wasinska och Halina Zukowska är alla tre intresserade av att läsa omvårdnad. "Det viktigaste är att vi får extra språkstöd under utbildningens gång", säger Oba Jama.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2011-02-04 06:00

Innan jul gick första kullen elever ut från undersköterskeutbildningen för invandrare (se PT den 18 december), en utbildning som hölls av Framtid i norr men betalades av kommunen. Eleverna hade då läst i två år för att få plats med extra språkstöd under tiden.

Under de två åren frågade många andra av Älvsbyns invandrare när nästa utbildning skulle starta. I höstas lät det som om kommunen inte tänkte satsa på den igen, men nu kan det bli kommunala Vuxenutbildningen som tar över.

- Vux ska först se hur intresset ser ut och sen är det upp till dem om de vill köra utbildningen själva eller lägga ut den på entreprenad. Det viktiga är att den blir av om folk vill gå den, säger kommunalråd Bill Nilsson (S).

Usk-kompetens
I veckan hölls en informationsträff om omvårdnadsutbildningen för invandrare, som Vux valt att kalla den. Att den inte heter "undersköterskeutbildning" förklarar rektor Olof Johansson så här:

- Vi utbildar inga undersköterskor utan har ett antal kurser med karaktärsämnen inom omvårdnadsprogrammet, och har fått godkänt av branschrådet. Det är sen den framtida arbetsgivaren som anställer och i slutändan titulerar sin personal.

- Men de som går utbildningen får undersköterskekompetens.

Viktigt med språkstöd
Omvårdnadsutbildningen på Vux kommer likna den som drevs av Framtid i norr på en del plan. Bland annat kommer eleverna få språkstöd under kursernas gång och utbildningen ska därför vara på fyra terminer istället för de tre som omvårdnadsprogrammet för svensktalande består av.

Till gårdagens informationsmöte kom bland andra Halina Zukowska och Oba Jama, som båda är redo att börja plugga omvårdnad.

- Det är jätteviktigt att utbilda sig, annars får man inte andra jobb än vikariat. Och jag vill verkligen jobba inom vården, säger Halina Zukowska.

Oba Jama fyller i:

- Och tänker man på själva utbildningen är det viktigaste att man får bra hjälp med svenskan under tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om