Nyförlöst svimmade av blodförlust

En kvinna från Älvsbyn anmäler den gynekologiska avdelningen på Sunderbyns sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg efter vad hon anser är livshotande felbedömningar efter förlossningen.

Redan efter den första stora blödningen konstaterade ultraljudet att det fanns rester i livmodern. Men ingen operation gjordes innan hon kom in med akut blodförlust.

Redan efter den första stora blödningen konstaterade ultraljudet att det fanns rester i livmodern. Men ingen operation gjordes innan hon kom in med akut blodförlust.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2019-04-05 13:57

Personalen fick tvinga ut moderkakan i delar efter förlossningen och kvinnan började blöda kraftigt. Totalt tappade hon vid det tillfället 1,1 liter blod, men det var inte sista gången som hon skulle blöda farligt mycket.

En månad senare börjar kvinnan blöda kraftigt från underlivet. Ambulans möter upp i Sunderbyn och väl inne på akuten konstateras att kvinnan har omfattande blodförlust. Ett ultraljud bekräftar redan då att det finns rester kvar i livmodern. Läkaren bedömer att det kan ha varit en första riklig menstruation och skriver därför ut Cyklokapron, ett blödningshämmande läkemedel.

Bara en vecka senare uppstår en ännu kraftigare blödning mitt på dagen när familjen är på en restaurang i Boden. Familjen kör mot Sunderby sjukhus och efter 20 minuter tappar kvinnan medvetandet och blir alldeles blek i huden. Familjens bil körs direkt in i ambulanshallen och personalen konstaterar att blodförlusten är mycket omfattande och akut.

Ett ultraljud bekräftar precis samma sak som ultraljudet vid den första blödningen. Det finns rester kvar i livmodern, men den här gången så ska kvinnan opereras akut. Dagen efter operationen träffar kvinnan läkaren från det första besöket som ber om ursäkt och säger att de brustit i sina rutiner. Kvinnan skickas dagen efter hem utan några återbesök inbokade eller rekommenderade. Hon riktar skarp kritik mot Sunderby sjukhus agerande.

– Hade vaginalt ultraljud utförts efter förlossning hade personalen kunnat konstatera att det fanns rester kvar. Hade jag blivit opererad efter förlossningen eller efter den första blödningen hade inte den andra blödningen inträffat, skriver hon.

Kvinnan konstaterar i sin anmälan att felbedömningar, spekulationer och uteblivna kontroller har inneburit livshotande risker för familjen.

– Vad hade hänt om jag varit själv hemma i Älvsbyn med min 1 månader gamla dotter? Trots allt så tappade jag medvetandet efter 20 minuter, skriver hon.

Utöver de ekonomiska skadorna på grund av förlorad arbetsinkomst, bilresor, förhöjda matkostnader, övernattning på patienthotell och förstörda kläder så har det varit en traumatiserande upplevelse för kvinnan.

– Det har försämrat mitt psykiska och fysiska tillstånd. Jag känner oro, ängslan, otrygghet och lider av sömnlöshet. Jag har även blodbrist, yrsel, orkeslöshet och lider av trötthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!