Nyfödda kläs upp i orange

När Sara Bohlin var ung i Vidsel hörde hon berättas om "Vistträskkostymen".I dag har hennes fem barn var sin.- Det är det finaste en Vistträskare kan ha, säger hon.

Lisa Berggren med enäggstvillingarna Ella och Vilma. Anna Åberg med sonen Arvid, Lina Berg med lillebror Matti Sandman, Sara Bohlin med Alice och Ingegerd med Alva. Det finns ytterligare en ettåring och två sexmånaders barn i byn.

Lisa Berggren med enäggstvillingarna Ella och Vilma. Anna Åberg med sonen Arvid, Lina Berg med lillebror Matti Sandman, Sara Bohlin med Alice och Ingegerd med Alva. Det finns ytterligare en ettåring och två sexmånaders barn i byn.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2012-02-24 06:00

Fiberpälsen i orange glimmar som guld i solen. I Vistträsk har det praktiska plagget blivit något mer än en värmesköld.

Det är en livsstil.

- Som Vidselsflicka har jag hört pappa och mamma tala om Vistträskkostymen. Det var signumet för en karl i Vistträsk, säger fembarnsmamman Sara Bohlin.

Tioårsjubileum
Sedan 2002 har byaföreningen pälsat på alla nyfödda. Under åren har ett 50-tal barn fått glesbygdskavajen och på tioårsjubileét i onsdags fick byns senaste tillskott sin finaste gåva.

- Det känns bra. Så att ingen tvivlar på var de är ifrån, säger Lisa Berggren, mamma till enäggstvillingarna Vilma och Ella.

"Made in Vistträsk"
Tröjorna är specialbeställda och har en dekal på bröstet med texten "Made in Vistträsk". Byn har genomgått en babyboom med nio födda barn under 2011 och ett under 2012. Föräldrarna tycker att det är roligt att barnen uppvaktas.

- Och alla vet att en Vistträskkostym är en orange Helly Hansen, säger Viktoria Kärrman från byaföreningen.

Fiberpäls i present
Irene Södersten från Vistträsk hälsar på mammorna och barnaskaran för ceremonin i Ebeneserkyrkan. Hon kommer aldrig glömma vad maken Kurt gav henne i 19-årspresent den dagen för 40 år sedan.

- Jag trodde jag skulle få en guldring. Men han kom med ett orange Helly Hansen-ställ. Det var verkligen en bra present. Fast då trodde jag han var galen.

FAKTA Glesbygdskavajen
På 1970-talet gjorde sig Helly Hansen kända för sina fiberpälsar, även kallade "glesbygdskavajer". Produkten fick nytt liv under IT-boomen kring millenieskiftet då entreprenören Jonas Birgersson gjorde den orangea fiberpälsen till sitt kännetecken. I dag finns det en uppsjö av fiberpälsar och fleecetröjor av en mängd olika tillverkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om