Ledgångsreumatismen har försämrat Ann-Marie Strömbergs rörelseförmåga till den grad att hon inte längre kan lämna hemmet för att ta sig till hälsocentralen.
Margareta Grönlund tittar till patienten några dagar i veckan och besöken i lägenheten välkomnas.
– Det är så värdefullt. Är det något jag funderar över så kontaktar jag Margareta, säger Ann-Marie Strömberg, 83 år som är mycket nöjd med vården.
”Inkörsproblem”
Margareta Grönlund har arbetat som sjuksköterska i Älvsbyns kommun sedan år 2000 och hon tycker att hemsjukvården fungerar bra.
– Det är en ny organisation och visst finns det inkörsproblem men jag tycker det har gått förvånansvärt bra, säger hon.
Läkarkonsultation
Problemet med att inte kunna titta i sina patienters journaler hoppas hon förbättras med den nationella patientöversikten, NPÖ. I dag löses det den manuella vägen via telefon med Älvsbyns hälsocentral samt med läkarkonsultation.
– Varje dag har vi avsatt samrådstid på hälsocentralen för att hålla koll på förändringar i medicin och diagnoser. Jag tycker det fungerar bra. De flesta av sjuksköterskorna sitter ju i samma byggnad vilket underlättar kommunikationen.
”Juridisk gråzon”
NPÖ:n fungerar visserligen i dag men enligt Margareta Grönlund har sjuksköterskorna i kommunen varit försiktiga med att använda den. För att läsa i journalerna krävs samtycke från patienten, att vårdrelation finns samt att uppgifterna kan antas ha betydelse för vården.
– Det har varit en juridisk gråzon. Samtycke måste ges och vad händer om inte patienten kan svara eller förstår frågan vid exempelvis demenssjukdom? Sedan är det en tolkningsfråga om vad som är ett behov för patientens framtida vård, säger hon och tillägger.
– Ingen vill bli fälld för dataintrång.
Tydliga riktlinjer
Den 19 november, dagen efter PT intervjuade Margareta Grönlund, kom tydliga riktlinjer för hur distriktssköterskorna ska använda NPÖ.
– Det känns mycket bra att det har kommit tydliga och bra riktlinjer. Nu vet vi vad som gäller och hur vi ska förhålla oss.