Olof Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium, väljer att svara åt tidigare rektorer som enligt honom godkänt att bygglärarna haft egna projekt till sina elever.
Bakgrunden till elevbygget av en lärares garage var enligt Johansson att pandemin gjorde att tre elever inte lyckades ta sig ut på sina apl-platser. Halva tiden på utbildningen är på lärlingsplats. Då kom de på idén att undersöka om lärarens garagebygge skulle kunna vara lämpligt för eleverna.
– Som jag förstår det så blev det okej och godkänt att de skulle kunna göra så, säger Olof Johansson.
Är det lämpligt att den lärlingsansvarige läraren hittar lärlingsplatser vid sitt eget bygge?
– Inte i normala fall. Vi har jättebra upparbetade apl-platser med företag som tar emot elever. Det är ingenting man vill försämra för att plocka någon elev till ett elevprojekt hos en lärare. Då det finns företag som har elever så väljer man i första hand det, säger Olof Johansson.
Så det är inget man skulle göra nu?
– Det var under extrema tider även efter pandemin under vårvintern 2022. Det var aviserat från företag att det blir svårt att ta emot elever. Med bakgrund av hur verkligheten såg ut var det jätteviktigt att eleverna fick till sig kvalitativa undervisningssituationer. Det är långt ifrån något normalfall.
Vem var handledare på plats åt eleverna?
– Det var läraren som äger garaget och villan själv.
En annan lärare byggde fjällstuga för ett antal år sedan och till den byggde eleverna väggblocken på skolan.
– Det var under en period när gymnasieprogrammet var i sin linda. Man hade inte ett upparbetat kontaktnät för att få in elevprojekt så de hade torka med arbetsuppgifter. Då fann man det intressant för eleverna att få bygga väggblock, vilket man gjorde under en sjuveckorsperiod, säger Olof Johansson.
Bygglovshandlingarna visar att det handlar om byggnadsarea på 110 kvadratmeter. Läraren har bara fakturerats 9 900 kronor för byggmaterial till stugstomme.
Ska man ha lön och samtidigt få gratis hjälp att bygga sin stuga på arbetstid?
– Han är en bra lärare som visar hur man bygger väggblock. Han har haft en lärandesituation under sju veckor. Jag tänker inte att han jobbat åt sig själv på skoltid. Det var ett extraordinärt tillfälle som man löste så här, säger Johansson.
Det här är inget ni skulle göra i vanliga fall?
– Nej. Nu finns en bra balans mellan elevprojekt som passar för eleverna. Det gäller att hitta en lösning där och då som inte behövs nu när det finns vettiga projekt, säger Olof Johansson.
När det gäller bastun som en annan lärare fått byggd åt sitt jaktlag är inget fakturerat över huvud taget. Även här är svaret att det var en extraordinär period då det var svårt att hitta lämpliga projekt åt eleverna.
– Förklaringen till att det inte finns någon faktura för bastun är att de haft material själva för att bygga bastun, säger Olof Johansson.
Att läraren med en blinkande smiley uppger i ett mejl till jaktlaget att det enda han köpt in är bastulavar och panel är inget han kommenterar.
– Det är hans privata förehavande i så fall tänker jag, säger Olof Johansson.
Läraren har efter två veckor fortfarande inte visat upp några kvitton. Vid påminnelse en vecka tidigare refererar han alla frågor till Olof Johansson.
Har du fått se några kvitton?
– Nej. Och jag kan inte be honom som privatperson att visa sina privata kvitton för något han köpt för flera år sedan känner jag, säger Olof Johansson.
Vid den tiden i granskningen kvarstod faktumet att det köpts in två bastuaggregat, två vattenvärmare, bastulavar, bastupanel, trall och mer till en bastu vid samma period 2017, samtidigt som den första sålda bastun fakturerades 2020 då även en friggebod felaktigt fakturerades som en bastu.
Inköp och försäljning går inte ihop. Enligt Olof Johansson kan det ha att göra med att programmet samtidigt byggde en bastu som aldrig fakturerades utan istället skänktes bort.
– Det byggdes en bastu till Älvsbyhus jaktlag under 2017. Inköpet på Öhmans trävaru är kopplat till det bygget och den bastun fakturerades inte till Älvsbyhus, säger Olof Johansson.
Är det lämpligt att byggprogrammet ger bort byggnader till företagares jaktlag?
– Det har jag ingen uppfattning om. Det blir rent spekulativt. Då får du prata med de som tog det beslutet, säger Olof Johansson.
Vad tänker du kring att det exempelvis är samma dörrar på basturna och att det matchar inköpen till programmet?
– Jag har inte sett någon av dem så jag kan nog inte yttra mig om det, säger Olof Johansson.
Förre skolchefen Jan-Erik Backman som godkände bygget svarar på sms.
– Älvsbyhus tillhandahöll gratis virke till byggprogrammet och man byggde då denna bastu som ett övningsbygge som tack till Älvsbyhus. Såväl jag som förre kommunchefen informerades om det, säger Jan-Erik Backman.
PT har sökt tidigare rektorer för kommentarer.