Nya fynd av mårdhund

Natten mot tisdag fångades en mårdhund i Tvärån. Då djuret inte ingår naturligt i den svenska faunan, och dessutom är en smittspridare av rabies, räknas den som en högst ovälkommen gäst. Forskare och jägare försöker nu bekämpa en etablering.

Erland Häggström och Jonny Nilsson hittade märkliga spår förra helgen. På rekommendation från Jägareförbundet satte de ut en fälla och några dagar senare hade de fångat en mårdhund.

Erland Häggström och Jonny Nilsson hittade märkliga spår förra helgen. På rekommendation från Jägareförbundet satte de ut en fälla och några dagar senare hade de fångat en mårdhund.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-11-19 06:00
Förra helgen såg jägarna Erland Häggström och Jonny Nilsson märkliga, runda spår några kilometer utanför Tvärån. De kontaktade Jägareförbundet och fick reda på att det med största sannolikhet rörde sig om mårdhund.
- De sa att vi gärna fick sätta ut en fälla och fånga djuret levande. Så i fredags gillrade vi en grävlingsfälla med hundmat, berättar Jonny Nilsson.
Ingen grävling
I går morse hade fällan slagit igen när Erland Häggström kom dit för att kontrollera den.
- Först tänkte jag att vi hade fått en grävling, men när jag öppnade luckan såg jag ett brunt, spetsigt ansikte som kikade ut, berättar han.
P-A Åhlén, projektledare för "Mårdhund - förebyggande naturvård" vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå kontaktades. Tillsammans med representanter från Jägareförbundet kom han till Tvärån på tisdagseftermiddagen för att sätta en sändare på djuret.
Redan märkt
Väl ute vid fällan började dock gruppens pejlingsmottagare pipa. Och när djuret togs ur lådan visade det sig att det redan var märkt.
- Den här tiken satte vi sändare på i Mockträsk i torsdags, konstaterade P-A Åhlén.
Under helgen har hon sedan vandrat för att hitta en partner och slutade i Tvärån. Efter ommärkning släpptes honan och ska nu bevakas tills hon stannar upp i sin vandring. Då antar man att hon hittat en partner och jägareförbundets projektanställda går in för att skjuta honan och märka upp hanen (se artikel intill).
- Nu gillrar vi om fällan så kanske vi får ännu en mårdhund, sa Tväråjägarna efter tisdagens händelser.
FAKTA Mårdhunden
Mårdhunden förekommer naturligt i Asien men infördes till Ryssland på grund av den eftertraktade pälsen. Därifrån har den spridit sig till Finland, Sverige och Norge.
Den är av samma storlek som en räv men med kortare ben och svans och har brun till gulbrun päls.
Spåren efter mårdhunden är nästan helt runda med fyra tår. I Sverige får man jaga mårdhund året runt.
En normal kull är mellan 6 - 10 valpar, men en hona kan få upp mot 20 ungar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om