Nya chefer ska ge svar om arbetsmiljön

Hur ska Älvsbyns kommun agera för att bedöma och förebygga påvisade arbetsmiljörisker för socialsekreterarna? Det vill Arbetsmiljöverket ha ett enhetligt svar på senast den 15 november. Detta trots att yrkesgruppen nyligen splittrats i två förvaltningar och har var sin ny enhetschef.

Nya enheten Barn och familj har precis flyttat in i Vuxenutbildningens före detta lokaler på Forum. Ombyggnation pågår för att bland annat kunna uppfyllla Arbetsmiljöverkets säkerhetskrav för socialsekreterare.

Nya enheten Barn och familj har precis flyttat in i Vuxenutbildningens före detta lokaler på Forum. Ombyggnation pågår för att bland annat kunna uppfyllla Arbetsmiljöverkets säkerhetskrav för socialsekreterare.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-10-26 08:37
Som ett led i Arbetsmiljöverkets tillsyn mot socialsekreterare i Norrbottens län genomförde verket en uppföljande inspektion den 3 september hos dåvarande Individ- och familjeomsorgen, Ifo, i Älvsbyns kommun. Avdelningen var vid det tillfället på väg att upphöra, eftersom kommunen beslutat omorganisera verksamheten och överföra vissa delar till den nya barn- och familjeenheten, som sorterar under barn- och utbildningsnämnden.
Inom enheten Barn och familj, BoF, jobbar två specialpedagoger, två talpedagoger, två personal från familjeteamet, samt en fältassistent. De tre sistnämnda har fram till omorganisationen tillhört Ifo. Det har också socialsekreterarna som jobbar med barn- och ungdomsärenden gjort. Tre har ordinarie tjänster hos BoF, en är anställd som vikarie året ut.
I våras tillträdde specialpedagog Karin Lundberg-Bergstedt, Piteå, tjänsten som enhetschef för Barn och familj. Enheten har precis flyttat in i Vuxenutbildningens före detta lokaler på Forum.
Ny enhetschef
Kvar hos socialtjänstens före detta Ifo, som numera heter Arbete och integration, finns två socialsekreterare och en handledare som jobbar med missbruksärenden samt två socialsekreterare som jobbar med försörjningsstöd. Kvar är också Anne-Britt Ferreira, som vid tidpunkten för Arbetsmiljöverkets senaste inspektion var Ifo-chef. Den 1 oktober upphörde hennes chefstjänst. Från och med detta datum arbetar hon enligt socialchef Birgit Nilsson som integrationssamordnare.
Den 13 oktober tillträdde Hans Nyberg som enhetschef, en helt ny tjänst som tillkommit i och med omorganisationen.
Kräver svar
I ett inspektionsmeddelande, daterat den 22 september, kräver nu Arbetsmiljöverket svar på hur Älvsbyns kommun tänker åtgärda de senast uppdagade arbetsmiljöproblemen bland socialsekreterarna.
"Ni ska redovisa aktuell (från hösten 2009 och framåt) skriftlig riskbedömning och åtgärdsplan", förklarar tillsynsmyndigheten och åberopar bland annat den prioriteringsordningslista som Ifo tidigare tagit fram för att förebygga stress och ohälsa vid hög arbetsbelastning.
Omfatta alla
Arbetsmiljöverket kräver att riskbedömning och handlingsplan ska omfatta alla socialsekreterare, även de vid den nybildade barn- och familjeenheten. Skriftligt svar ska vara verket tillhanda senast den 15 november.
Vem ska svara?
- Det blir jag och min nye kollega Hans Nyberg som svarar. Givetvis ska vi först prata med Anne-Britt Ferreira och ta del av hennes tidigare erfarenheter som Ifo-chef, förklarar Karin Lundberg-Bergstedt.
BAKGRUND Utförda inspektioner
I oktober 2004 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion hos Individ- och familjeomsorgen i Älvsbyns kommun.
Inspektionen kom bland annat fram till att arbetsbelastningen var akut och besvärande för en del av socialsekreterarna, samt att det fanns brister i lokalernas utformning, som medförde att personalen riskerade att utsättas för hot och våld.
Vid en uppföljande inspektion i januari 2006 visade det sig att kommunen inte åtgärdat de påpekade bristerna. Arbetsmiljöverket hotade med vite på 50 000 kronor om inget gjordes innan den 1 juli 2007. Den 6 augusti samma år konstaterade verket att bristerna kvarstod.
Länsrätten utdömde vitet, men kommunen överklagade till kammarrätten. I juli 2008 beslutade kammarrätten att inte ta upp målet, vilket innebar att viteskravet på 50 000 kronor stod fast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om