Nya avslöjanden om ÄIF Fotbolls "kulturprogram"

ORD MOT ORD. Bland NBV:s rapporterade kulturarrangemang i Älvsbyn 2006 ingår fyra föreläsningar av Birger Grahn på temat Arbetstider/Arbetarskydd, enligt honom riktat till ÄIF Fotbolls anställda. Personalen känner dock inte till att det förekommit. Som "kulturprogram" har ÄIF även räknat tränarsnack.

Älvsbyn2007-10-29 00:00
Under fjolåret rapporterade NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) i Älvsbyn in totalt 673 kulturarrangemang. Pärmarna med originaldokumenten har plockats in för granskning på central nivå. PT har kommit över en sammanställning där samtliga arrangemang finns uppräknade, bland annat de 244 kulturprogram som strukits av Folkbildningsrådet sedan det visat sig att det rör sig om "utövande av idrott" i ÄIF Fotbolls regi.

Förutom ett 40-tal kulturprogram där ÄIF Fotbolls ordförande Birger Grahn anges som ledare, samt 140 dito där det inte framgår vem som ansvarat för arrangemangen, namnges flera av fotbollsföreningens styrelseledamöter och tränare som programansvariga. Ett exempel är Ola Berg, som enligt rapporteringen, svarat för 23 kulturarrangemang, i huvudsak under rubriker som "Akutskador", "Skadeförebyggande" och "Taktik och teori".

Vanligt tränarsnack

Ola Berg ser ingen anledning att hymla om vad det handlar om för hans del.

- Som ledare för två av ÄIF:s juniorlag samlar jag alltid spelarna inför en seriematch och går igenom dagens spel, pratar taktik och positioner, kort sagt: En vanlig matchgenomgång som tränare normalt brukar ha, förklarar han.

- Om NBV räknar det som ett kulturarrangemang är upp till dem. Jag har inte haft några synpunkter på det, rapportera matcherna måste jag ju göra hur som helst, hur det hanterats pappersmässigt har jag ingen uppfattning om.

Så dina "kulturprogram" har alltså bestått av en halvtimmes tränarsnack med juniorspelarna före matcherna?

- Ja, plus att jag haft en del teoripass om exempelvis skador också. Så har vi alltid jobbat i ÄIF Fotboll. Enda skillnaden är att det redovisats som NBV-arrangemang, säger Ola Berg och tillägger:

- Vi har pratat i styrelsen om att det är viktigt för oss att vi gör rätt i det här avseendet. Det entydiga beskedet har varit att rapporteringen överensstämmer med NBVs bidragsregler.

Har inte förekommit

Gången har varit att ansvarig ledare hos ÄIF Fotboll rapporterat sina respektive arrangemang till NBV:s lokalkontor i Älvsbyn, som i sin tur skrivit under och registrerat varje enskilt dokument. Dit hör också Birger Grahns fyra föreläsningar om Arbetstider/Arbetarskydd under tiden 26-29 juni.

På frågan om vilka som varit deltagare svarar han:

- ÄIF Fotbolls personal och några till.

Fotbollsföreningen har fyra anställda: Tre vaktmästare på Älvåkra IP, plus Birger Grahn själv som är fritidsledare på 75 procent vid ungdomsgården.

Vaktmästartrion är överens om att de inte varit med på några föreläsningar på nämnda tema.

Känsla av olust

En ÄIF-medlem säger att många känt olust över att NBV-rapporteringen citat: "överskri



dit gränserna för vad som känns juridiskt hållbart".

- Vem som helst begriper attman inte kan lägga hela skulden på studieförbundet. ÄIF Fotbolls ledning måste ta på sig sin del och erkänna att föreningen varit ute efter att komma över bidrag på ett felaktigt sätt.

- Det tråkiga är att fifflet drar skam över hela Älvsbyns idrottsverksamhet. Det känns definitivt inte bra, säger den anonyme ÄIF:aren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om