Elever snattar och säljer i skolan

En snatterikultur har uppstått hos många av Älvsbyns högstadieelever. Bytet är ofta energidrycker som sedan säljs i skolan.

Barbro Nilsson hoppas på att föräldrar i Älvsbyn ska ta ett rejält snack med sina barn. Även de som inte snattar verkar vara okej med att det stjäls i butikerna. Vissa köper också stöldgodset sen på skolan.

Barbro Nilsson hoppas på att föräldrar i Älvsbyn ska ta ett rejält snack med sina barn. Även de som inte snattar verkar vara okej med att det stjäls i butikerna. Vissa köper också stöldgodset sen på skolan.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2022-09-22 19:00

På Coop i Älvsbyn märks det jättestor skillnad mellan mängden energidryck i hyllorna och mängden energidryck som det betalas för i kassorna. Mycket följer med ut förbi kassorna i jackfickor och väskor. Snatteri har alltid funnits, men nu kommer signaler från ett ungdomslag i Älvsbyns kommun om att det finns en ny och mer allvarlig kultur runt snatteri än man trott.

– Det var en vuxen som sett att de snattade och åkte fast. De tog upp det i laget och flera där erkänner att de snattar, och många som inte snattar själva hänger ändå med i butiken med snattarna. Det är ingen som protesterar, det är som att det är okej att snatta, säger Barbro Nilsson, butikschef på Coop.

undefined
Redan strax efter intervjun tog butikskontrollanterna två stycken snattare. De båda ungdomarna berättade precis som idrottslaget att "det är ingen som bryr sig om man snattar".

När ungdomslaget drog igång för säsongen så drog de det vanliga pratet. Det är inte tillåtet med droger eller sprit i laget. Att man inte ska stjäla tog de för givet att det var självklart och något man inte får hålla på med.

– Nu har de i alla fall sagt att det ska vara slut med snatteri och stöld. De har sagt att om de åker dit så är de inte med i laget längre. Vi är tacksamma att det finns ungdomsverksamhet som tagit tag i det i den mån som de kan göra det. Man blir ju som butikschef förtvivlad över att det ses så okej att stjäla, säger Barbro Nilsson.

Från skolan har Coop fått höra att energidrycker sedan säljs vidare till klasskompisar på skolan. Tills dess att de får bukt med problemen har Coop vidtagit åtgärder. Ungdomar får inte längre använda snabbkassan utan det är 18-årsgräns på den. De har också lejt två butikskontrollanter.

– Det blir många tusenlappar bara för det. Nu har vi inte tagit ut ekonomin i vad som saknas i energidrycksväg, men det är massor borta. Det är stora mängder som inte går genom kassan, säger Barbro Nilsson.

undefined
Det är jättemycket energidryck som aldrig betalas i kassorna. "Visst snattas det säkerligen några godispåsar också, men energidryck är det stora", säger Barbro Nilsson, butikschef på Coop.

Redan en timme efter intervjun har butikskontrollanterna tagit två ungdomar som snattat energidrycker under lunchen.

– Vi har pratat med dem och de berättar också det här med att det är ingen som bryr sig om man snattar i butikerna. Det är som helt okej med andra ungdomar, säger Barbro Nilsson.

När börjar sånt här med snatteri?

– Det är främst högstadiet. Det verkar vara i sexan när de börjar komma sig bort från skolan. Sen är det sjuan, åttan och nian. Vi vädjar till föräldrarna att de pratar hemma med sina barn om det. Det är så fruktansvärt trist att vi ska behöva agera "polis" och vakta ungdomar, säger Barbro Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!