Ny milstolpe – Boliden ansöker om bearbetningskoncession

Mineraltillgångarna växer och Laverfyndigheten går snart in i nästa fas. Boliden ska ansöka om bearbetningskoncession för gruvbrytning – en viktig milstolpe för att gå vidare med projektet.

Boliden lämnar snart in en ansökan om bearbetningskoncession för en gruva i Laver. Nu väntar en omfattande tillståndsprövning. ”De här processerna kommer att ge oss en uppfattning om vad som kommer att krävas. Det har också sin betydelse för vad saker och ting kommer att kosta”, säger Ulf Marklund, affärsområdeschef för Bolidens gruvor.

Boliden lämnar snart in en ansökan om bearbetningskoncession för en gruva i Laver. Nu väntar en omfattande tillståndsprövning. ”De här processerna kommer att ge oss en uppfattning om vad som kommer att krävas. Det har också sin betydelse för vad saker och ting kommer att kosta”, säger Ulf Marklund, affärsområdeschef för Bolidens gruvor.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2014-02-24 22:51

Efter mer än ett års arbete är idéstudien i stort sett klar och Boliden planerar att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergstaten nästa månad.

I ansökan ingår en omfattande miljökonsekvensbeskrivning och länsstyrelsen ska bland annat granska om en gruva i Laver kan accepteras ur miljösynpunkt.

– Det känns bra. Sedan får vi se hur det går för oss, säger Ulf Marklund, ansvarig för affärsutveckling inom Bolidens gruvor.

"En milstolpe"

Bearbetningskoncession innebär att Boliden får ensamrätt på gruvbrytning i 25 år. Det är en förutsättning för att överhuvudtaget gå vidare med en etablering och inleda förstudien som ska svara om investeringen i mångmiljardklassen är lönsam och möjlig att genomföra.

– Det är en milstolpe i ett sådant här projekt att få rådighet över fyndigheten, säger Ulf Marklund.

Höga naturvärden

Området runt Laver innehåller förutom mineraltillgångar, rennäring, turism, friluftsliv, kulturvärden och höga naturvärden. Boliden har tidigare sagt att tillståndsprövningen inte kommer att bli en enkel resa.

– Det finns olika intressen som måste samsas. Vi hoppas att det går hitta lösningar som alla känner att de kan acceptera.

Lång handläggning

Ulf Marklund bedömer handläggningstiden till minst ett år men betonar att osäkerhetsfaktorn är stor. Om allt går Bolidens väg och styrelsen bestämmer sig för att fortsätta återstår dessutom en omfattande miljöprövning i domstol.

Boliden har tidigare talat om att en gruva i Laver i bästa fall kan öppnas år 2020.

– Vi vet att det kommer ta tid. Det är bara frågan hur lång tid det kan ta.

Utökad mineraltillgång

Analyser av 3,5 mil borrkärnor 2012 visade en antagen mineraltillgång på 690 miljoner ton med en kopparhalt på 0,20 procent och en guldhalt på 0,12 gram per ton. Efter utökade provtagningar har mineraltillgången utökats till nästan 1,1 miljarder ton och kopparhalten har höjts till 0,22 procent.

– Jämfört med annan gruvverksamhet förutom Aitik är det en väldigt stor pjäs.

Kan mineraltillgången utökas ytterligare?

– Jo, vi har bara borrat ned till ett visst djup hittills men det blir dyrare och dyrare ju längre ned i backen man kommer.

Lyckad provbrytning

Malmen i Laver är väldigt hård vilket kräver mer energi för att utvinna kopparn. Enligt Ulf Marklund gick dock sommarens provbrytning mycket bra och Boliden vet nu hur en eventuell anläggning ska konstrueras.

– Vi fick det besked som vi ville ha, säger han.

På torsdagskvällen kommer Ulf Marklund till Storforsen Hotell för att informera vid ett offentligt möte.

Stora miljökonsekvenser

Miljökonsekvenserna om Lavergruvan öppnar blir enorma. Förutom att jämna Lill-Laverberget med marken måste Boliden bygga ett anrikningsverk i samma storlek som Globen. Endast en procent av det krossade berget skickas på förädling till Rönnskärsverken och anrikningssanden som blir över måste lagras i ett sandmagasin som tar upp tusentals hektar yta. Dammarna är i storleksordningen 80 till 100 meter höga och gråbergsupplaget kommer att vara flera hundra hektar stort.

I idéstudien har Boliden undersökt flera olika placeringar av anläggningarna och hur malmen motsvarande 20 lastbilslass per dag ska transporteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om