Ny lekpark inbjuder till bus för alla barn

Ner med det gamla - upp med det nya. Just nu pågår omfattande ombyggnationer i Älvsbyns lekparker. Vissa ska bort medan andra utvecklas rejält. Lekparken i Lomtjärn är en av dem som byggs om från grunden och blir dessutom Älvsbyns enda handikappanpassade lekplats.

"Säkerhetskraven skärps varje år, det är väldigt noga att kanter och pinnar förses med skydd", berättade Birger Seger som är i full gång med att bygga den nya lekparken.

"Säkerhetskraven skärps varje år, det är väldigt noga att kanter och pinnar förses med skydd", berättade Birger Seger som är i full gång med att bygga den nya lekparken.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2009-07-04 06:00
Just nu monteras och byggs det för fullt i Lomtjärn. Den gamla risiga ruschkanan och den flagnande klätterställningen är borta. I stället ståtar två rejäla lekställningar med stegar, kanor och kluriga klättermöjligheter. Och fler lekanordningar är på gång, bland annat kommer halva den stora lekparken att bli tillgänglighetsanpassad.
Tillgänglighet 2010
Tillgängligheten är i linje med riksdagens mål att samhället ska vara tillgängligt för alla senast 2010, något som självklart också gäller barn och lekplatser.
- Nästa år ska kommunerna ha minst en lekplats där alla barn kan vara, oavsett rörelsehinder eller ej. Så vi ligger steget före, säger Birger Seger, som bygger och underhåller lekplatserna för Älvsbyns fastigheters räkning.
Sedan det kommunala fastighetsbolaget tog över driften av lekparkerna 2007 har också säkerhetskraven ökat. Redan då påbörjade bolaget att ta bort vissa lekställningar som bedömdes som farliga.
Bland de lekplatser som nu rivs i kommunen kommer en del byggas upp igen. På andra ställen hänvisas barnen istället till lekparker vid förskolor och skolor i närheten.
- Visst har vi fått blandade reaktioner, men de flesta verkar förstå när man berättar om säkerhetskraven. Men här i Lomtjärn har vi bara hört positiva kommentarer och barnen började klättra och leka så fort vi satte upp första grejen, säger Birger Seger.
En miljon i parken
Förutom den nya lekplatsen kommer också en down hill-bana för cyklar byggas i skogsbacken bakom scenen. Hela upprustningen av parken beräknas vara klar till slutet av sommaren och 1,1 miljoner kronor är avsatt för ändamålet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om