Framtidsfullmakten är i första hand tänkt att vara ett komplement till god man och förvaltare. Den ger dig möjlighet att själv bestämma vem som ska fatta beslut åt dig om och när du själv inte längre är beslutskapabel.
Demensförbundet uppmanar alla att skriva en framtidsfullmakt.
– Den fyller sitt syfte. Vi är duktiga på att se om vårt pensionssparande, men det här är väl så viktigt att rusta inför. Man vet ju aldrig vad som händer, säger Carina Lindegren, vice ordförande i Demensförbundet.
Lagen trädde i kraft 1 juli i år.
– Det har varit på gång länge men det har tagit tid att utarbeta den här. Det är egentligen ett godmanskap men utan ekonomisk redovisning. Kan man sköta angelägenheter inom familjerna så är det önskvärt från båda sidor, säger Carina Lindegren.
Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter, som att ansöka om särskilt boende eller att kunna bistå fullmaktsgivaren vid vårdkontakter
– Nu har anhöriga fått den här möjligheten som inte fanns förr. Förut hade vi något som hette generalfullmakt, och den hade absolut inte samma täckning som den här har, säger Carina Lindegren.
Fullmakthavaren har möjlighet att avyttra fastigheter och andra värdesaker som man inte har haft tidigare.
– Då har det varit låst läge. Om man exempelvis har haft en fastighet där båda två står namngivna, då har det varit totalt kört för anhöriga. Man har inte kunna göra någon försäljning, säger Carina Lindegren.
Två fullmaktstagare rekommenderas.
– I fall det skulle hända person ett något. En framtidsfullmakt kanske ska ligga och vänta i 5-10 år innan den ska börja användas.