Ny grupp från Rombo på besök

Rombo-distriktet från Tanzania är återigen på besök i Älvsbyn. Den här gången med en helt ny organisation – med fokus på den offentliga sektorn.

Besök. Evarist Silayo (mitten), ordförande för Rombo-distriktet, var en ivrig frågeställare när deligationen från Tanzania fick lära sig hur den politiska organisationen ser ut i Älvsbyn.

Besök. Evarist Silayo (mitten), ordförande för Rombo-distriktet, var en ivrig frågeställare när deligationen från Tanzania fick lära sig hur den politiska organisationen ser ut i Älvsbyn.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2016-11-16 12:02

För ett år sedan sopade oppositionen banan med det styrande partiet och Rombo-distriktet i Tanzania. De blev lite av ett steg tillbaka i samarbetet med Älvsbyns kommun då hela den politiska organisationen och samtliga tjänstemän byttes ut.

– Det är det som är lite jobbigt när det blir ett sådant totalt skifte. De har val var femte år, så om det inte händer något ovanligt här 2018 så har vi lite stabilitet nu, säger Britt Hällerstrand, projektledare för Älvsbyns kommun.

Förutom projektledaren för Rombo-distriktet och den ansvarige för biogas är det alltså en helt ny uppsättning som nu gästar Älvsbyn i en vecka.

Besöket inleddes med en genomgång av den politiska organisationen i Älvsbyn.

– Under veckan vill jag att de ska se mer av den offentliga sektorn. Vi ska titta på skolan, mödrabarnavården, barnomsorgen och lite äldreomsorg. Sedan ska vi hålla oss till det samarbetet handlar om, det handlar om fattigdomsbekämpning och näringslivsutveckling, säger Britt Hällerstrand.

Partnerskap med Rombo-distriktet har pågått i drygt fyra år och finansieras av Sveriges internationella centrum för lokal demokrati, ICLD.

ICLD kräver att parterna besöker varandra en gång per år.

Rombo ligger vid Kilimanjaros slutning.

– Så det är oerhört bördigt där. Vi ska därför titta på exempelvis rabarberiet och såsfabriken också, det är sånt man skulle kunna göra där. Ketchup till exempel. Det odlas mycket i Rombo, säger Britt Hällerstrand.

Samarbetet är en del av den svenska biståndspolitiken och motivet är att bygga relationer.

– Det är ju ett långsiktigt tänk, samtidigt som vi har mycket erfarenhet att dela med oss av. Men Sverige betalar aldrig en investeringskrona, det måste de hitta själva.

Evarist Silayo, ordförande för Rombo-distriktet, är imponerad över den politiska organisationen i Sverige – och Älvsbyn.

– En stor skillnad är den makt som man faktiskt har lokalt. I Tanzania styrs vi av den centrala regeringen väldigt mycket och vi har inte alltid friheten att bestämma över oss själva. Det skulle vara bra för oss att ta efter den svenska strukturen, det skulle hjälpa utvecklingen i landet, säger han.

Han hyllar partnerskapet med Älvsbyn.

– Vi lär oss deras värderingar och kultur, exempelvis hur de uppför sig på möten och hur viktigt det är att hålla tider.

Han beskriver det mesta som bra och menar att mycket av det som är mindre bra är utom mänsklig kontroll – exempelvis det kalla vädret.

– Sedan har människor inte alltid tid för varandra, det är skillnad motför hemma. I Tanzania stannar man och pratar i åtminstone fem minuter, även om vi kommer fem minuter sent till vårt möte. Människor är så upptagna, det är en kultur man ser över hela Europa och även USA, säger Evarist Silayo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om