Ny godsterminal ska underlätta för Älvsbyn

För att underlätta för Älvsbyns företagare och fabriker har planer börjat formas på en godsterminal vid järnvägen i Älvsbyn. Ett förslag finns på att kommunen, Polarbröd och Älvsbyhus ska bilda bolag för att bygga det nya laststället.

Polarbröd får och skickar redan nu vissa råmaterial och produkter med järnväg. Men en godsterminal i Älvsbyn skulle både företagare och miljön tjäna på, menar Kjell Jonsson, senior advisor på Polarbröd.

Polarbröd får och skickar redan nu vissa råmaterial och produkter med järnväg. Men en godsterminal i Älvsbyn skulle både företagare och miljön tjäna på, menar Kjell Jonsson, senior advisor på Polarbröd.

Foto: Therese Hedman

ÄLVSBYN2008-07-18 06:00
I nuläget går många transporter från Älvsbyns stora fabriker via landsvägen. Men i ett möte mellan Älvsbyns kommun, fraktbolaget Green Cargo, Banverket, Polarbröd samt Älvsbyhus framfördes önskemål om bättre transporter via järnvägsnätet.
- Vi påtalade de brister som finns i tågtrafiken och försvårar för våra stora företag. Mötet
resulterade i att vi ska undersöka möjligheten att bilda ett gods-
terminalbolag, säger Bill Nilsson, kommunalråd.
Med en sådan terminal kunde man på ett gemensamt ställe lasta på och lasta om tågen i Älvsbyn vilket skulle underlätta för företagstransporter. Och även för miljön då mindre mängd gods behövde skickas med lastbil.
Finns redan utrymme
Ett förslag finns på att kommunen, Polarbröd och Älvsbyhus, samt eventuellt också
andra intressenter, går samman i ett godsterminalbolag. Frågan om ett terminalbygge har tidigare diskuterats i Älvsbyn, för omkring tio år sedan. Då kom man så långt att man skapade ett utrymme för den tänkta terminalen.
- Redan då tänkte vi , varför inte stanna i Älvsbyn istället för att lasta på och av i Luleå och sedan frakta längs vägarna? Nu har vi alltså dammat av den här frågan igen och tar nya tag. Visst vore det kul om det blev av den här gången, säger Kjell Jonsson, senior advisor på Polarbröd.
Platsen som är iordningställd ligger strax bortom Polarbageriet.
Oklar kostnad
Vad kostnaden skulle bli eller när byggnationerna kan tänkas bli av är inte klart i nuläget.
- Vi vågar inte säga det. Vi har än så länge bara haft en första träff och ska ha mer kontakt framöver, säger Bill Nilsson.
Enligt honom finns redan planer på att ordna till rälsområdet i Älvsbyn och ta bort outnyttjade spår. Om sedan en godsterminal blir av ska bestämmas under senare möten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om