- Jag har bott här sedan 2002, berättar hon medan hon plockar fram recepten med aptitretande färgbilder på det som ska tillagas.
- Det är första gången jag leder en kurs i thailändsk matlagning. Det är roligt att få göra reklam för mitt hemlands matkultur, säger Nunthana.
Språklektion
Snart börjar deltagarna droppa in, bland andra Lotta Danielsson, verksamhetsutvecklare hos SV Nord i Älvsbyn, som arrangerat kursen.- Från flera håll har det framförts önskemål om att vi borde dra igång en studiecirkel i hur man lagar smalmat. Samtidigt är Thailand i ropet, både som resmål och för sin speciella matlagningskonst, förklarar hon.
- Eftersom vi har förmånen att ha en egen thai-expert i byn genom Nunthana föll det sig naturligt att anlita henne som kursledare. Hon lär oss inte bara laga thailändsk mat, vi får en liten språklektion på hennes hemspråk också, säger Lotta Danielsson.
Tre rätter
Kvällens meny ska enligt thailändsk tradition inledas med soppa, denna gång Gaeng Som, en syrlig räk- och grönsakssoppa, som får sin speciella smak av tamarindjuice. Därefter ska det bli biff med ostronsås och champinjoner, samt skivad kyckling med cashewnötter.- Och eftersom deltagarna önskade sig en dessert förra gången ska vi avsluta middagen med en sådan, säger Nunthana Öberg utan att avslöja detaljerna.
Dukat bord
Deltagarna tar på sig förkläden och börjar hacka grönsaker, steka kött och förbereda soppan, allt efter anvisningar från kursledaren, som snabbt rycker in så fort någon påkallar hennes uppmärksamhet.- Det är spännande att få lära sig någonting nytt i matväg. Man kan ju inte bara leva på palt och pannkaka, säger Eina Öberg med glimten i ögat.
Matlagningen går fort när man hjälps åt och snart kan de slå sig ner vid det dukade bordet i byakafeet och avnjuta resultatet av kvällens kursprogram.
- Det är det bästa av alltihop, säger Lotta Danielsson och får medhåll av övriga deltagare.